1 872 persoane au intrat în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore

1 872 persoane au intrat în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 751 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 1 872 traversări persoane, dintre care 1 230 treceri la frontiera moldo-română și 642 treceri la frontiera cu Ucraina.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:

PTF Leușeni – 1 876 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 613 traversări persoane;
PTF Tudora – 488 traversări persoane;
PTF Otaci –  405 traversări persoane;
PTF Sculeni – 329 traversări persoane.

Totodată, pe parcursul a 24 de ore (21.05.20), polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:

– 10 persoane au încălcat regimul zonei de frontieră;
– trei documente falsificate au fost depistate la controlul de frontieră;
– o caz de trafic ilicit de bunuri;
– trei încălcări a regulilor de exploatare a vehiculelor și de folosire a vinietelor;
– un conațional documentat pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie și/sau combatere a bolilor epidemice.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 3 751 persoane și completate 1 872 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 148 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar și respectă măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.
Printre acțiunile întreprinse se numără:
– monitorizarea tuturor persoanelor sosite în țară,
– detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou,
– izolarea de celelalte persoane,
– solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei, pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate. Ca excepție, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare doar conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă.

În baza deciziei autorităților naționale competente și în coordonare cu structurile de frontieră și vamale din România și Ucraina, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat au fost închise.

Vezi Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active:
http://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere

Doina Secrieru

 

Share