Orchestra Națională „Lăutarii”, în frunte cu maestrul Nicolae Botgros, a sărbătorit 42 de ani de la fondare

Orchestra Națională „Lăutarii”, în frunte cu maestrul Nicolae Botgros, a sărbătorit 42 de ani de la fondare

Orchestra Națională „Lăutarii”, în frunte cu maestrul Nicolae Botgros, la 10 noiembrie curent, a sărbătorit 42 de ani de la fondare, transmite OFICIAL.

„Acum 42 de ani, exact în 10 noiembrie 1978, eram invitat la „Filarmonica de Stat” de marele Nicolae Sulac, Mihail Murzac și Serghei Lunchevici, pentru a semna cel mai de preț act de confirmare a veridicității și responsabilității pentru ceea ce avea să fie Orchestra “Lăutarii”” – spune Nicolae Botgros, pe Facebook.

„Era mult prea important momentul iar de oamenii care semnau acel testament depindea prezentul și viitorul unei generații de artiști. Împreună cu Nelu Laiu, Anatol Ștefăneț, Petre Baranciuc, Vova Goihman, Mihai Torbin, Gheorghe Severin, Vladimir Duminică, Iurii Bondarenco, Anatol Vițu, Sergiu Guțanu, Ion Cebanu, Petrică Vieru și evident, interpreții Nicolae Sulac, Lidia Bejenaru și Nina Deminciuc, am acceptat să regizăm un viitor mândru pentru această orchestră”, a adăugat el.

La fel, a mai dezvăluit că în perioada anilor 1986, cei care au completat rândurile orchestrei au fost marii instrumentiști Valeriu Hanganu, Ion Buldumea, Adam Stângă, Sergiu Băluțel, Gheorghe Macarov, Ion Nenița și Boris Rudenco. “Ei sunt cei care s-au bucurat și au istorisit fiecare moment de triumf sau de eșec, și tot ei sunt cei care au inspirat noua generație de muzicieni, tinerii instrumentiști talentați și cu mari posibilități artistice, prezenți astăzi în orchestra “Lăutarii”” – spune el.

De asemenea, maestrul a precizat că, Orchestra “Lăutarii”, astăzi, cu statut de Orchestră Națională, în 2002, a primit titlul de ”Cea mai bună orchestră din tot arealul românesc”, iar la aniversarea celor 40 de ani de la fondare a primit “Ordinul Republicii”. Astăzi, din cei 28 de instrumentiști ai “Lăutarilor”, mai mult de 20 au fost decorați cu titluri onorifice “Artist emerit” sau “Artist al poporului”, iar discipolii orchestrei “Lăutarii” sunt peste tot în spațiul românesc. Cele peste 400 de CD-uri înregistrate până acum, concertele și festivalurile precum “Cerbul de Aur” sau “Maria Tănase” la care orchestra participă ani la rând, fac parte din istorie.

„Cu această istorie mergem înainte și muncim cu mult zel pentru ce va urma. Mulți ani nouă, mulți ani vouă, mulți ani celor care iubesc și trăiesc în ritmul Orchestrei Naționale “Lăutarii”” – a conchis maestrul.

Cristina Tomac

Share