Voturile pentru Dragalin. „Andrei se va duce la WC, se va uita cât i-au dat cei 4. Eu voi face simulări”. Motuzoc, despre chatul CSP din telefonul lui Litvinenco: Pare a fi adevărat
Președinta Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc așteaptă rezultatele investigațiile, după discuțiile făcute publice, din telefonul ministrului Justiției. Unul dintre chat-uri era denumit CSP, iar conversațiile au revoltat în special comunitatea juridică, întrucât acestea ar indica un concurs aranjat la șefia Procuraturii Anticorupție, astfel încât să învingă Veronica Dragalin.
„Pe scurt planul. Stabilim comisia, Andrei președinte. Oferim lui Bordeianu 2-3, lui Dragalin 9-10. Până la interviul cu Echimovschi facem pauză, în pauză Andrei se uită cât i-au oferit cei patru lui Dragalin (se duce la WC). Între timp, trebuie să avem toate simulările. (…) Eu mă voi juca cu cifrele toată noaptea, astfel încât să avem toate simulările pe masă”, a scris în chatul denumit CSP, Sergiu Litvinenco.
În alte discuții se propune schimbarea șefei CSP sau e calificată drept „moderatoare de ședință” fără drept de veto.
„Având în vedere că a fost vizată instituția pe care o conduc, am examinat acele discuții. Într-adevăr par a fi preluate din chat-urile pe care le avem cu membrii CSP. Se mai menționează și despre „moderatoare”, dacă vă amintiți a fost chiar rostit acest cuvânt în una dintre ședințele publice. Ceea ce s-a publicat pare a fi din discuțiile din chatul membrilor CSP”, a declarat Angela Motuzoc pentru UNIMEDIA.
Judecătoarea Victoria Sanduța „se declară profund indignată de conversațiile ministrului Justiției, care au apărut astăzi în spațiul public, cu privire la aranjarea concursului pentru funcția de Șef al Procuraturii Anticorupție”. Aceasta spune că în asemenea caz, în statele europene urmau niște demisii, iar în context îi cere același lucru și lui Litvinenco. „Solicit public demisia Ministrului Justiției pentru lipsă de integritate. Referitor la doamna Dragalin, admit că poate dumneaei nu a știut despre aceste aranjări, în cazul în care nu a știut, atunci ar trebui să vină cu o reacție publică de condamnare. În caz contrar, urmează să-și dea demisia de onoare, dacă nu vrea să facă nici o declarație. O vizează direct”, a scris Sanduța, pe Facebook.
Ministrul Justiției a respins veridicitatea mesajelor turnate pe un site numit Moldova-leaks și le califică drept „false”.
Două zile mai târziu, Litvinenco a recunoscut că unele mesaje sunt adevărate, doar că publicate în mod trunchiat și „desenat”.
Cel puțin două persoane, care și-au regăsit mesajele în lista scurgerilor, printre ei și fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, au confirmat discuțiile cu Litvinenco și s-au arătat nedumeriți de ce oficialul le califică drept „mesaje false”.
Pe 9 noiembrie 2022, contul de telegram al președintei Maia Sandu ar fi fost spart. „Corupția a prins rădăcini în instituțiile statului, iar cei care au misiunea să combată acest flagel și să promoveze o justiție corectă se întrec la abuzuri criminale”, se arăta în mesajul distribuit cu insistență pe canalul președintei.
După președinta Maia Sandu și ministrul Andrei Spînu s-a ales cu contul de telegram spart, unde a fost distribuit același mesaj – despre corupție în Ministerul Justiției.
Mai mult, pe un site au fost turnate discuții care ar fi dintre ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și un șir de alte persoane, cu care ar fi comunicat pe telegram.
În unul dintre mesajele publicate pe Moldova-leaks.com, un oarecare Eu.Florea îi transmite lui Litvinenco un mesaj după miezul nopții, când Alexandr Stoianoglo se afla în arest preventiv, cu fotografii în care îi prezintă celula deja pregătită în Penitenciarul Nr.13 pentru Procurorul General suspendat.
Instituția prezidențială a confirmat că Telegramul Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost spart. Totodată, instituția infirmă veridicitatea ultimelor postări.