Votat de Parlament în prima lectură: încălcările fiscale până la 5000 de lei, comise de antreprenori, nu vor fi sancționate

Votat de Parlament în prima lectură: încălcările fiscale până la 5000 de lei, comise de antreprenori, nu vor fi sancționate

Antreprenorii care au comis încălcări fiscale în sumă de până la 5000 lei și cetățenii a căror încălcări constatate nu depășesc 500 lei nu vor fi sancționați, ci le vor fi aplicate avertizări.

Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de modificare a articolului 231 din Codul fiscal, care are drept scop diminuarea poverii administrative asupra agenților economici și cetățenilor.

Potrivit proiectului, se va considera nesemnificativă încălcarea fiscală dacă suma, în cazul nerespectării modului de declarare sau în cazul diminuării impozitelor sau taxelor de către persoanele juridice și persoanele fizice care practică anumite activități, va constitui până la 5000 de lei. În prezent, această sumă constituie până la 1000  de lei. Pentru persoanele fizice, aceleași încălcări vor fi considerate nesemnificative dacă pragul respectiv va fi de până la 500 de lei și nu până la 100 de lei cum este în prezent.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, menționat că inițiativa vine să promoveze avertizările în locul amenzilor, în cazul unor încălcări nesemnificative, și să motiveze instituțiile statului să se concentreze pe evaziuni fiscale mari și spălări de bani de proporții.

Share