Voronin, după o decizie CC: „Acest lucru va duce cu siguranță, la un conflict juridic paradoxal”

Voronin, după o decizie CC: „Acest lucru va duce cu siguranță, la un conflict juridic paradoxal”

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) este indignat de decizia judecătorilor Curții Constituționale, prin care au declarat Legea privind funcționarea limbilor drept una depășită, informează Oficial.

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că nu a auzit nicăieri că sunt legi depășite.

„La noi au găsit această modalitate de a formula, pentru că au alt scop. Această decizie este absolut absurdă, nici nu miroase a juridic, este nelegală, neconstituțională. A fost acceptată și luată în scopuri politice. Cu siguranță, cu toții am conștientizat că această hotărâre reprezintă o amenințare la statutul limbii ruse, ca limbă de comunicare interetnică. Și asta nu e totul ce înțelegem noi. Datorită acelor legi inițiate și acceptate în perioada când noi eram la guvernare – PCRM, limba rusă a fost introdusă în  activitate legislativă, eliminarea căreia poate provoca probleme foarte serioase”, a precizat comunistul.

Potrivit lui Voronin, prin toate deciziile asumate, scopul este eliminarea din Constituție a „limbii moldovenești”.

„Logica este foarte simplă, pe care o putem deduce ca rezultatul activității acestor organe. Fiind recunoscută ca depășită, Legea cu privire la funcționarea limbilor este supusă revizuirii de către Parlament, cunoscând viziunea critică cu siguranța putem afirma că sintagma „limba moldovenească” va fi modificată în „limba română”. Acest lucru va duce cu siguranță, la un conflict juridic paradoxal. Noi ne rezervăm dreptul de a face apel la susținătorii noștri, la întreaga societate de a da cea mai hotărâtă respingere încercărilor de a discredita, distruge cel mai sacru lucru pe care-l avem: națiunea și statul”, a mai spus Voronin.

Doina Secrieru

Share