Vom cunoaște salariile demnitarilor? Intenția unui deputat: „Nu pretind că este ideea mea”
„Ce salarii au demnitarii? Răspuns scurt – nimeni nu prea știe, cu exactitate. Asta e o problemă. O lună în urmă parlamentarii au sărit ca arși. Mulți din ei au aflat din presă că au un salariu mai mare după ce au votat bugetul pentru 2020”. Aceasta scrie, pe blogul gău, deputatul fracțiunii „Partidului Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM” în Parlamentul Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, informează OFICIAL.
„E foarte greu să aflăm ce salarii primesc cei care decid lucruri importante pentru țara noastră. Informația poate fi dedusă, cumva, din declarațiile de avere. Însă este complicat, neuniform, durează, nu toți oamenii vor să dedice timp să calculeze și estimeze, iar informația oricum va fi cu o întârziere. Vom putea ști doar la anul ce salarii sunt anul acesta în sistem – doar după depunerea declarațiilor. În alte țări, spre exemplu, Estonia, este mult mai simplu. Intri pe pagina web a Ministerului Finanțelor și vezi cât primește un ministru, un prim ministru, un șef de agenție sau consilierii lor. Totul pe o pagină. Cel mai bine plătit funcționar în Estonia, apropos, este șeful de la Fisc”, mai susține Alaiba.
Totodată, deputatul a anunțat: „De aceea, am intenția să înregistrez un proiect similar. Aproape identic. Nici măcar nu pretind că este ideea mea. Diferența este că în Estonia se publică absolut toate salariile la toți funcționarii. Eu am zis că, pentru moment, să publicăm salariile demnitarilor, șefilor de agenții și a cabinetului lor. De la ei cerem rezultate. Ei și trebuie să fie sub lumina reflectoarelor. Consultanții și funcționarii muncesc așa cum li se spune”.
În același timp, deputatul a oferit detalii din proiect: „Ministerul Finanțelor, până pe data de 1 mai a fiecărui an, va publica pe pagina sa web cuantumul salariilor de bază pentru anul curent al persoanelor cu funcții de demnitate publică, a personalului din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, a funcţionarilor publici de conducere de nivel superior şi a conducătorilor unităţilor bugetare. Ministerul Finanțelor, până pe data de 1 mai a fiecărui an, va publica pe pagina sa web suma totală a remunerării (salarii, indemnizații, compensații), încasate în anul anterior de persoanele cu funcții de demnitate publică, personalul din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, funcționarii publici de conducere de nivel superior și conducătorii unităților bugetare”.
„Proiectul dat nu presupune cheltuieli suplimentare și nu se anticipează dificultăți în implementarea acestuia. În același timp, acesta va contribui substanțial la utilizarea mai eficientă a resurselor bugetare, prevenind situațiile în care banii publici sunt utilizați netransparent, ineficient sau păgubos”, a conchis Alaiba.
Mihaela Rotari