Vlah: Azi egoismul politicienilor pune sub pericol istoria de succes a Autonomiei Găgăuze

Vlah: Azi egoismul politicienilor pune sub pericol istoria de succes a Autonomiei Găgăuze

„Istoria Autonomiei Găgăuze, precum istoria altor autonomii, a conținut diverse etape, inclusiv etape tensionate. În prezent Găgăuzia este considerată o istorie de succes și noi ne mândrim cu aprecierea asta”. Declarația a fost făcută de Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul conferinței „Cele mai bune practici în domeniul drepturilor minorităților entice”, informează OFICIAL.

„Atunci când sunt întrebată, care este secretul istoriei succesului nostru răspund fără ezitare – dialogul! Dialogul reciproc respectuos și constructiv – dialogul în care părțile sincer caută compromis și vor să facă împreună un pas înainte”, comunică Vlah.

Din păcate, adaugă Guvernatorul, politicienii timpurilor noastre sunt mai mult cunoscuți pentru conflicte agresive și mai puțin pentru cunoașterea artei dialogului.

„Pentru mulți politicieni cuvântul „compromis” are mai curând conotație negativă – asta arată cât de puțin înțeleg sensul și sarcina acestui cuvânt. De fapt, politica responsabilă nu e despre arta conflictului. Politica responsabilă e despre arta dialogului reciproc respectuos și arta identificării compromisului. În 2021 Republica Moldova a sărbătorit 30 de ani de la declararea independenței și această dată este un prilej bun pentru concluzii și planuri de viitor. Dacă privim obiectiv și responsabil etapa evoluției democrației moldovene – atunci trebuie să recunoaștem că în 2021 Republica Moldova a împlinit 30 de ani de lecții ne-învățate și oportunități ratate”, susține Bașcanul.

Vlah spune că Moldova a ajuns la vârsta de 30 de ani cu o democrație fragilă și cu o clasă politică dominată de obiective egoiste.

„Conflictele între grupările politice și între liderii politici poartă un caracter personal și se desfășoară într-o formă foarte agresivă. Lipsa respectului reciproc face imposibil dialogul constructiv. Liderii politici se percep drept purtători ai adevărului absolut și își permit declarații și atacuri murdare. Politicienii aplică un comportament inadmisibil într-o societate democratică. Liderii de azi ai Moldovei arată societății exemple proaste, care dărâmă democrația. Am ajuns la vârsta de 30 de ani cu o societate profund dezbinată de polarizarea politică și cu instituții publice slabe și ineficiente”, mai susține Vlah.

Atmosfera socială, comunică Bașcanul, este depresivă, tinerii pleacă masiv din țară în căutarea unor oportunități mai bune de angajare și realizare personală și a unui mediu mai stabil și predictibil de viață.

„Populația îmbătrânește, numărul beneficiarilor de pensii și a altor indemnizații este practic egal cu numărul celor, care muncesc și achită taxe, și multe raioane ale țării parcurg un proces periculos de depopulare. Așa arată Republica Moldova la 30 de ani de independență. Situația este agravată de campanii permanente de dezinformare și manipulare, care implică o bună parte din sursele media afiliate grupurilor politice. Populismul politicienilor împiedică abordarea serioasă și responsabilă a problemelor reale ale societății”, comunică Guvernatorul.

Vlah crede că sursa greșelilor în construcția democrației e faptul că „democrația ne-a fost oferită cadou”.

„Noi am primit democrația ca un pachet de drepturi și libertăți. Noi încă nu am conștientizat democrația mai întâi de toate este un set de obligații și responsabilități și pentru a obține dreptul să beneficiem de libertățile democratice trebuie mai întâi să ne onorăm responsabilitățile și obligațiile noastre sociale. Nici clasa politică din Republica Moldova încă nu a înțeles ce înseamnă democrația. Comportamentul politicienilor este un exemplu rău pentru societate. Democrația nu este un set de reguli scrise – democrația e mai întâi de toate o cultură a comportamentului public civilizat și a atitudinii respectuoase față de alți oameni”, declară Vlah.

Guvernatorul mai spune că Moldova confruntă un fenomen periculos al egoismului politic.

„Egoismul devine deosebit de periculos atunci când ajunge în birourile de conducere a statului. Azi egoismul politicienilor pune sub pericol istoria de succes a Autonomiei Găgăuze. Conducerea de azi a Republicii Moldova a întreprins un șir de acțiuni neprietenoase față de Autonomia Găgăuză. Conducătorul Autonomiei nu a avut loc la procedura de inaugurare a Președintelui actual. Apoi, conducătorul Autonomiei a fost exclus din componența Consiliului Suprem de Securitate. După care Președintele actual a venit în Găgăuzia fără să comunice asta conducerii Autonomiei. Noi am aflat despre vizita Președintelui de la primarii invitați la ședință. Noi am considerat că este corect să salutăm Președintele și, împreună cu Speakerul Adunării Populare și adjunctul Guvernatorului Găgăuziei am mers să întâlnim Președintele. Și la această întâlnire Președintele ne-a mințit – ne-a spus că nu dânsa a invitat primarii, ci primarii au invitat-o la această întâlnire. Dar, noi am văzut invitațiile trimise de Administrația Președintelui. Actualul Președinte al Parlamentului a făcut un șir de declarații mincinoase și a refuzat să le dezmintă și să își prezinte scuzele. Am fost nevoită să merg în instanță”, se mai arată în declarația Bașcanului.

Vlah a declarat că azi, autoritățile centrale ale Republicii Moldova, încearcă să izoleze autoritățile Autonomiei. „Se fac presiuni misiunile diplomatice ale Moldovei în alte state să nu ne asiste în vizitele noastre, în cadrul cărora noi am reușit să construim parteneriate ce au susținut și susținut dezvoltare socială și economică a Găgăuziei”, a conchis Vlah.

Mihaela Conovali  

Share