Vladislav Gribincea: Sper că e doar o neînțelegere nefericită

Vladislav Gribincea: Sper că e doar o neînțelegere nefericită

După ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat că, dosarul său a fost declarat inadmisibil în concursul pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, din cauza neprezentării în termen a certificatului medical privind starea sănătății și două referințe de la persoane notorii, Vladislav Gribincea a venit cu o reacție, menționând: „sper că e doar o neînțelegere nefericită! Nu m-am înscris în concursul pentru CSM și am trecut vettingul pentru a nu mă conforma unor formalități ușor de îndeplinit”, informează OFICIAL.

„a. Certificatul medical invocat de CSM poate fi obținut doar la îndreptarea CSM, de la o comisie specială care se convoacă destul de rar în scopul verificării sănătății judecătorilor și procurorilor. Eu nu am fost contactat niciodată de către CSM pentru a ridica această îndreptare și a merge la Comisia specială. Având în vedere că sunt în concurs, pentru a evita orice speculații, nu mi-am permis să vorbesc cu CSM despre derularea concursului. Credeam că Comisia specială nu s-a convocat încă și că voi fi informat de CSM când să mă prezint să ridic îndreptarea. Iar astăzi m-am pomenit în această situație.

Eu dețin un certificat medical valabil emis de Comisia specială, întocmit în contextul concursului pentru funcția de Procuror General. L-as fi solicitat la prima solicitare. CSM nu mi-a solicitat în mod clar ca să îl depun. Pe 17 mai am solicitat de la CSM o solicitare a de prezenta certificatul medical privind starea sănătății. Certificatul medical standardizat (E-86) a fost prezentat CSM pe 20 mai. Credeam că era necesar pentru a fi trimis la Comisia specială. Acum înțeleg că se solicita certificatul medical emis de Comisia specială.

b. În ceea ce privește cele 2 recomandări, am scris din start în cererea de participarea la concurs că solicitarea acestora este o formalitate excesivă. Ele nu pot să răspundă la criteriile în baza cărora sunt evaluați candidații pentru CSJ. Cred că este nepotrivit să ceri candidaților pentru CSJ să caute 2 persoane pe care să le roage să le scrie recomandări, la care ulterior puțini cine atrag atenția. În opinia mea, „recenziile” sunt o reminiscență birocratică din trecut la care trebuie de renunțat”, a explicat el.

Totodată, Vladislav Gribincea a spus că, judecătorii CSJ trebuie evaluați în baza abilităților și calităților personale stabilite CSM, nu în baza recomandărilor, care, în Republica Moldova, mai degrabă tulbură apele decât le clarifică.

„Pe 17 mai, CSM mi-a solicitat să prezint totuși cele 2 recomandări până pe 20 mai 2024. Ele au fost prezentate pe 20 mai 2024. Din hotărârea de astăzi am înțeles că CSM nu a acceptat acele recomandări. Întrebarea atunci este de ce le-a solicitat pe 17 mai?

Voi solicita respectuos CSM să își revizuiască hotărârea de astăzi”, a conchis el.

Share