Vladimir Voronin s-a adresat la CEC: Organizarea alegerilor parlamentare se petrece cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor

Vladimir Voronin s-a adresat la CEC: Organizarea alegerilor parlamentare se petrece cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor

Preşedintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a adresat, astăzi, o scrisoare deschisă către Comisia Electorală Centrală (CEC), informează Oficial.

În scrisoare, Vladimir Voronin amintește că, în conformitate cu Hotărîrea Parlamentului nr. 293 din 27 iulie 2018, data alegerilor parlamentare a fost stabilită pentru 24 februarie 2019.

„Potrivit art. 46 al Codului Electoral organizarea şi efectuarea alegerilor parlamentare se petrece cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, ce revine la sfîrşitul lunii decembrie 2018, agitaţia electorală cu 30 de zile înainte de alegeri, ce revine la sfîrşitul lunii ianuarie 2019. Unele partide politice şi organizaţii social-politice deja au început procesul de înaintare prealabilă a candidaţilor pe circumscripţiile uninominale prin ce se încalcă flagrant legislaţia în vigoare. Acţiunile partidelor de înaintare a candidaţilor precum şi a persoanelor înaintate în calitate de candidaţi pe circumscripţii uninominale se organizează public cu participarea cetăţenilor fără apartenenţa de partid”, menționează Voronin.

Totodată, el spune că drept agitaţie electorală se poate califica şi participarea persoanelor înaintate la diferite acţiuni de caritate, înmînarea cadourilor şi ajutoarelor materiale, la lansarea obiectelor social-culturale la nivel local şi raional. „Agitaţia electorală are un singur scop de a determina alegătorii să voteze un anumit candidat, ce este premătur şi, respectiv, este de natură să afecteze şi să influenţeze rezultatele alegerilor”, scrie Voronin.

În context, liderul PCRM solicită verificarea acţiunilor acestor partide, tragerea la răspundere şi penalizarea lor în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Doina Secrieru

Share