Vladimir Bolea, în Polonia, a avut mai multe întrevederi cu reprezentanți din sectorul agricol

Vladimir Bolea, în Polonia, a avut mai multe întrevederi cu reprezentanți din sectorul agricol

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, se află într-o vizită de lucru în Republica Polonă. Ministrul a avut mai multe discuții cu oficiali din sectorul agricol, informează OFICIAL.

Ieri dimineața, vicepremierul a avut o întrevedere cu Halina Szymanska, președinta Agenției pentru Restructurare și Modernizare a Agriculturii (ARMA). Oficialii au abordat subiecte referitoare la modelele afacerilor agricole din Republica Polonă, dezvoltate atât prin fondurile naționale, cât și prin intermediul instrumentelor de finanțare ale UE. De asemenea, au realizat un schimb de opinii cu privire la importanța înființării și dezvoltării cooperativelor agricole, pentru a asigura durabilitatea și viabilitatea întreprinderilor din punct de vedere economic. Vicepremierul s-a familiarizat cu rolul și funcționalitatea Parteneriatului european pentru inovare (PEI), destinat să faciliteze interacțiunea dintre mediul de afaceri și comunitatea șiințifică, în scopul creării unui sector agricol competitiv.

Halina Szymanska a exprimat disponibilitatea de a împărtăși experiența Poloniei în procesele de pre-aderare a Republicii Moldova la comunitatea europeană. Anterior, ARMA a acordat suport Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în cadrul proiectelor Twinning, în elaborarea și implementarea politicii aferente agriculturii durabile, dezvoltării rurale și siguranței alimentelor, în conformitate cu legislația Uniunii Europene.

Ulterior, Vladimir Bolea a vizitat Centrul Național de Sprijin pentru Agricultură (KOWR), care se află în subordinea ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia. Oficialul a avut o întrevedere cu Małgorzata Gośniowska-Kola, director general adjunct KOWR. În cadrul discuțiilor, oficialii au făcut schimb de experiență cu privire la gestionarea Fondului de administrare și de promovare a produselor pe piețele interne și externe. La fel, au fost analizate și aspecte ce țin de activitățile piețelor agroalimentare. Un subiect aparte l-a constituit legea privind vânzarea – cumpărarea și arendarea terenurilor. De asemenea, a avut loc un schimb de experiență privind bunele practici în organizarea, funcționarea și dezvoltarea sistemului de acordare a subvențiilor.

Vladimir Bolea a menționat că autoritățile din Republica Moldova depun eforturi mari și întreprind un set de acțiuni pentru a accelera ritmul reformelor în sector și pentru a armoniza legislația la cerințele UE. În acest sens, partea polonă s-a arătat deschisă pentru colaborare și disponibilă pentru a-și împărtăși experiența.

Programul vizitei a inclus și o întrevedere cu Wiktor Szmulewicz, președintele Consiliului Național al Camerelor Agricole (KRIR) din Republica Polonă. Vladimir Bolea a menționat că una din prioritățile ministerului este înființarea la nivel local a unor camere agricole, menite să susțină interesele fermierilor și să asigure implementarea politicilor în sectorul agricol. Wiktor Szmulewicz a relatat despre cum arată și cum funcționează aceste rețele naționale de structuri în Republica Polonă. Oficialul a precizat că toți deținătorii de terenuri agricole cu o suprafață mai mare de 1 ha sunt obligați să fie membri ai camerelor agricole. De asemenea, susține că KRIR are un rol important în furnizarea serviciilor de asistență și consultanță pentru fermieri, fiind implicat și în procesul administrării terenurilor agricole. Suplimentar, KRIR are ca sarcină să stabilească direcțiile de dezvoltare a sectorului, să raporteze rezultatele, să întreprindă activități de revizie și control.

De menționat că, Polonia a beneficiat de fondurile europene ca să-și sporească producția, iar după aderarea la UE a devenit cel mai mare și important furnizor de produse agroalimentare pe piața UE.

Share