Vlad Plahotniuc: Cine nu va demonstra rezultate și eficiență va fi înlocuit din funcție

Partidul Democrat din Moldova a stabilit în ședința de astăzi a conducerii partidului că va demara un proces complex de evaluare sub toate aspectele a activității miniștrilor și deputaților PDM, precum și a personelor care nu sunt membre de partid, dar ocupă funcții publice delegate de PDM, potrivit unui comunicat de presă.

„Obiectivul nostru este să avem o echipă mult mai aproape de nevoile oamenilor”, a explicat Vlad Plahotniuc în briefingul de presă susținut după ședință. El a adăugat că evaluarea se va baza pe criterii de profesionalism și va fi realizată inclusiv cu instrumente sociologice, arătând că PDM își propune astfel să dezvolte „un nou model de a face politică”. El a avertizat că cine nu va demonstra rezultate și eficiență va fi înlocuit din funcție.

Pe de altă parte, președintele PDM a anunțat că în ședință s-a dezbătut o primă variantă a Codului de integritate politică al partidului. „Vrem să fixăm niște elemente foarte clare de integritate pentru cei care vor reprezenta PDM în viitorul Parlament, în Guvern și agenții”, a declarat Vlad Plahotniuc. El a precizat totodată că vor exista consultări pentru acest cod atât în interiorul, cât și în exteriorul PDM, cu persoane din societatea civilă.

De asemenea, Vlad Plahotniuc a anunțat crearea unui board consultativ care va activa pe lângă PDM, din care vor face parte persoane din afara partidului. Acest board va aduce un „plus de profesionalism” activității și deciziilor partidului și va sprijini partidul în proiectul de reformare a clasei politice, a afirmat liderul PDM. Conducătorul acestui board și totodată noul purtător de cuvânt al PDM va fi Vitalie Gamurari. Acesta provine din mediul academic, este conferențiar universitar și doctor în drept.

Luând cuvântul în a doua parte a briefingului, deputatul PDM Sergiu Sîrbu a venit cu o serie de precizări legate de votul uninominal. Sergiu Sîrbu a anunțat că partidul a strâns până acum 531.292 de semnături de la cetățeni pentru susținerea votului uninominal. El a informat că strângerea de semnături are loc în toate raioanele și în municipiul Chișinău, existând corturi în fiecare oraș, precum și echipe mobile care colectează semnături de la cetățenii din toate localitățile. Deputatul PDM a afirmat că peste 8.000 de activiști democrați sunt implicați în această acțiune în toată țara.

Sergiu Sîrbu a citat de asemenea rezultatele unui sondaj de opinie privind votul uninominal, realizat la comanda PDM, conform căruia 74% dintre cetățeni au susținut ideea demiterii deputatului care nu-și face datoria față de cetățeni. Tot 74% – de această dată dintre moldovenii aflați în străinătate – susțin ca diaspora să aibă dreptul de a-și alege unul sau mai mulți deputați în Parlament. Deputatul democrat a precizat că partidul a reușit deja să determine o dezbatere publică importantă privind acest subiect, dezbatere care va continua în zilele și săptămânile următoare. Sergiu Sîrbu a anunțat că pe 31 martie curent va avea loc o primă întâlnire a Grupului de lucru creat la nivelul Parlamentului pentru îmbunătățirea legislației electorale, urmând ca la astfel de întâlniri să fie abordat inclusiv subiectul votului uninominal.

Doina Secrieru

Share