Vlad Plahotniuc: Adoptarea Codului de etică și integritate arată că PDM este parte activă a reformei clasei politice

Vlad Plahotniuc: Adoptarea Codului de etică și integritate arată că PDM este parte activă a reformei clasei politice

Consiliul Politic Național al PDM a reafirmat determinarea democraților de a continua reforma clasei politice prin introducerea votului uninominal și a eliminării imunității parlamentare. Decizia a fost anunțată de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă susținut imediat după terminarea Consiliului, potrivit unui comunicat de presă.

”Trebuie să recunoaștem cu toții că actualul sistem electoral este unul depășit și nu mai corespunde așteptărilor oamenilor. Numeroasele sondaje de opinie, dar și reacțiile de sprijin pe care le primim în mod direct de la cetățeni, fie prin semnături, fie prin diverse mijloace, ne arată că electoratul nu își mai dorește liste de partid, ci deputați aleși nominal”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Un alt document important adoptat în cadrul Consiliului a fost Codul de etică și integritate. Acest Cod, care reprezintă o premieră pentru politica din Republica Moldova, stabilește criteriile de integritate pentru toți membrii PDM.

”Adoptarea Codului de etică și integritate arată că PDM este parte activă a reformei clasei politice. Ne asumăm aceste criterii de integritate și le impunem ca regulă în activitatea noastră politică, regulă care sperăm să fie preluată și de alte partide politice din țara noastră”, a punctat liderul PDM Vlad Plahotniuc.

În cadrului briefingului, Prim-ministrul și prim-vicepreședintele PDM, Pavel Filip, a vorbit despre agenda de reforme și principalele reușite ale guvernării. În context, Pavel Filip a apreciat sprijinul partidului pentru reformele asumate de Executiv și și-a îndemnat colegii să comunice cât mai des rezultatele pozitive ale guvernării. ”Guvernul nu poate avea rezultate bune dacă nu există suportul majorității parlamentare, dar și a autorităților locale. Rugămintea către colegi a fost să comunice despre aceste rezultate, fiindcă percepția în societate încă nu corespunde realității și s-au realizat mult mai multe lucruri decât se vorbește”, a spus Pavel Filip. De asemenea, prim-ministrul Pavel Filip i-a felicitat pe colegii din PDM că sunt parte a schimbării și reformei politice pe care o propun democrații.

Despre importanța reformei clasei politice a vorbit și președintele Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu, care a arătat că această reformă ”este un element de bază pentru democratizarea Moldovei în viitor”. În acest sens, Andrian Candu a anunțat decizia PDM de a continua dezbaterile și strângerea de semnături pentru susținerea votului uninominal.

Vicepreședintele PDM a prezentat și cele mai importante prevederi din  Codul de integritate, adoptat în Consiliu. Astfel, potrivit acestui Cod,PDM va înceta să sprijine politic membrii de partid care sunt parte a unui proces penal pentru fapte de corupție sau pentru alte fapte săvârșite cu intenție. De asemenea, PDM va penaliza membrii de partid care și-au angajat – în instituțiile pe care le conduc – soțul, soția sau rudele de gradul 1. Sancțiunilor interne vor fi supuși și membrii PDM care vor fi condamnați în instanță pentru conflict de interese sau pentru care s-a dispus de către justiție confiscarea averii nejustificate.

De asemenea, în cadrul ședinței Consiliul Politic Național al PDM a fost încheiat procesul de alegere a forurilor statutare ale partidului. Au fost aleși, în baza mai multor criterii de reprezentativitate, dar și în funcție de rezultatele profesionale dovedite pe diverse arii de competență, noii vicepreședinți ai partidului. Aceștia sunt: Andrian Candu. Marian Lupu, Serghei Iaralov, Sergiu Sîrbu, Vlad Cebotari, Alexandru Botnari, Vladimir Vitiuc, Valentina Buliga, Cristina Bălan, Violeta Ivanov, Valentina Stratan, Eleonora Graur, Alexandru Cauia.

La fel, a fost votată noua componență a Consiliului Executiv, al Biroului Permanent, a Departamentelor de specialitate, precum și structura noii organigrame interne a partidului.

Doina Secrieru

Share