Vlad Filat: Odată cu instalarea noii puteri pro-europene, Republica Moldova a intrat într-o nouă etapă

Vlad Filat: Odată cu instalarea noii puteri pro-europene, Republica Moldova a intrat într-o nouă etapă

Fostul Premier al Republicii Moldova, Vlad Filat spune că, odată cu instalarea noii puteri pro-europene, Republica Moldova a intrat într-o nouă etapă, iar așteptările cetățenilor, dar și ale partenerilor de dezvoltare sunt extrem de ridicate, informează OFICIAL.

Vlad Filat spune că agenda noii puteri nu va fi una ușoară, iar pentru implementarea reformelor va fi necesar timp.

Fostul Premier mai spune că reforma justiției și lupta anticorupție sunt absolut necesare, dar ele nu vor fi suficiente pentru a crește nivelul de trai, pentru a satisface necesitățile, pentru a opri emigrarea, iar în consecință declinul demografic.

„Din acest motiv, instalarea noului guvern cu un program de stabilizare și relansare economică, negocierea unui nou acord cu FMI până la finalul lunii august, astfel încât sprijinul deja anunțat de Uniunea Europeană, SUA, dar și alți parteneri de dezvoltare să devină efectiv, este de maximă urgență. Fără îndoială că, dezastrul lăsat de guvernarea lui Dodon este mult mai mare decât se știe”, spune Vlad Filat.

De asemenea, el punctează că Moldova are nevoie de un proiect de țară, o strategie de dezvoltare. „În acest context, finalizarea interconectărilor energetice și de infrastructură cu România, dar și identificarea altor domenii cum ar fi zona digitală sau crearea de structuri comune pentru a face față situațiilor de urgență, vor aduce plus valoare R. Moldova și vor maximiza nivelul de interdependență cu spațiul european”, spune Filat.

Politicianul mai menționează că R. Moldova își va recăpăta credibilitatea odată cu o nouă politică externă și un nou concept de securitate.

Totodată, Vlad Filat declară că ultimele alegeri au arătat că electoratul s-a maturizat înaintea clasei politice și a împins Republica Moldova spre un nou model de dezvoltare.

„Rămâne doar ca cei care au beneficiat de încrederea cetățenilor să-și îndeplinească angajamentele atât de generoase, dar și necesare! Să dorim succes noii guvernări și să sperăm că vor reuși să ducă Republica Moldova unde ne dorim cu toții: într-un spațiu european al prosperității și al liniștii strategice”, a punctat fostul premier.
Cristina Parfeni

 

Share