Vlad Filat: E nevoie de programe și strategii concrete orientate spre tineri

Vlad Filat: E nevoie de programe și strategii concrete orientate spre tineri

Vlad Filat, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), pe rețelele de socializare, a publicat un comentariu intitulat „Politicile, programele și strategiile orientate spre tineri trebuie să devină o prioritate naţională”, informează OFICIAL.

Vă prezentăm textul integral: 

„Depopularea rapidă, fără nicio urmă de îndoială, reprezintă cea mai gravă problemă a Republicii Moldova și necesită soluții imediate. Însă, atunci când vorbim de depopulare, un loc aparte trebuie să rezervăm situației ce ține de tineret. Fără tineri, fără implicarea lor, Republica Moldova nu are viitor.

Statistica oficială, făcută publică recent, vine doar să confirme cât de gravă este situația în acest domeniu. Astăzi, fiecare al patrulea locuitor al Republicii Moldova este tânăr cu vârsta cuprinsă între 14 și 34 de ani.

Dar numai în 2022, numărul acestor tineri s-a redus cu 36,8 persoane sau cu 5,6%. Din 2019 și până în 2023 numărul tinerilor cu vârsta de 20-24 ani s-a redus cu 44,8 mii persoane sau cu 28,4%; al tinerilor cu vârsta de 25-29 ani – cu 50,9 mii persoane sau cu 25,7%; al tinerilor cu vârsta cuprinsă între 30-34 ani – cu 31,9 mii persoane sau cu 14,4%.

Tabloul este de-a dreptul dezolant și e clar că trebuie de acționat rapid pentru remedierea situației, altfel riscăm să rămânem fără generația tânără.

Pentru a-i determina pe tineri să rămână acasă, iar pe cei plecați – să revină, trebuie de acționat concret în vederea soluționării celor mai serioase probleme cu care se confruntă ei: locuri de muncă bine plătite și condiții comparabile cu cele din Occident; locuințe accesibile; acces la credite în condiții avantajoase ca să-și poată deschide afaceri etc.

Dincolo de latura materială, tinerii trebuie să vadă grijă din partea statului și să creadă în perspectivele pe care le pot avea aici, acasă.
Însă, ca toate acestea să devină realitate, statul trebuie să-și regândească atitudinea față de tineri.

E nevoie de programe și strategii concrete orientate spre tineri, iar aceste documente trebuie elaborate cu o implicare cât mai largă.
Tot și toți acei ce pot aduce plus valoare trebuie implicați în aceste procese importante.

Numai astfel vom putea fi siguri de identificarea și implementarea celor mai bune soluții pentru această problemă importantă. Iar acționând în vederea stopării exodului tinerilor, vom face un pas serios spre soluționarea problemei depopulării Republicii Moldova.

P.S În continuare sunt în așteptare de răspuns la scrisoarea adresată Președintelui Maia Sandu din data de 5 iulie 2023, în care semnalam o situație catastrofală legată de depopularea masivă a Republicii Moldova.”

Share