Vlad Filat: Din perspectiva moralității – puterea PAS nu mai e legitimă. PAS e o putere moral ilegitimă

Vlad Filat: Din perspectiva moralității – puterea PAS nu mai e legitimă. PAS e o putere moral ilegitimă

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, într-un editorial, afirmă că, din punct de vedere moral, PAS e o putere ilegitimă.

Iată declarația sa: 

„63% din locuitori cred că direcția în care se mișcă Republica Moldova este greșită. Așa arată rezultatele unor sondaje.

Dar, comunicarea intensă cu oamenii crează impresia că această cifră e mult mai mare.

Și asta în condițiile în care Moldova a primit cadou de la Uniunea Europeană statutul de țară candidat.

În condițiile în care Republica Moldova, din octombrie 2021 până în martie 2023, a primit din partea UE un suport în valoare de 1,2 miliarde euro – cel mai mare suport în istoria cooperării cu UE.

În condițiile în care guvernarea țării e deplin în mâinile PAS.

PAS controlează politic Președinția, Parlamentul și Guvernul și fără excepție toate instituțiile de stat. Anume politic – pentru că instituțiile de stat din Moldova nu mai sunt autonome, nu funcționează în conformitate cu legea și nu servesc oamenii. Ele funcționează în conformitate cu indicațiile PAS și servesc PAS.

Sau PAS le atacă și le blochează.

În pofida eforturilor extraordinare ale UE, Moldova a avut și are cea mai înaltă rată a inflației în UE și între țările candidate.

Moldovenii se confruntă cu cea mai mare creștere de prețuri.

Economia se prăbușește, se pierd locurile de muncă și cresc dramatic datoriile publice.

Moldova e țara cu cea mai intensă rată de plecare a tinerilor; cu cel mai înalt ritm de îmbătrânire a populației; cu cea mai mare viteză de depopulare a localităților; și cu cea mai mică natalitate în ultimii 175 de ani.

Nu este cazul insuficienței de putere. PAS are mai multă putere decât are vreo structură politică în oricare din țările UE.

PAS are exces de putere și o folosește pentru a-și subordona totul – inclusiv și presa. În nicio țară UE nu vom găsi un spațiu mediatic atât de loial puterii; un spațiu mediatic care servește atât de mult puterea și atât de puțin societatea. Un spațiu mediatic mai manipulator și infect.

Cu toate că PAS deține putere absolută și deține o putere imensă de manipulare prin instituțiile media subordonate – guvernele desemnate de PAS sunt recunoscute de oameni ca cele mai proaste din 2009 încoace.

PAS are o insuficiență acută de competență, de responsabilitate și de bun simț.

Dacă era măcar puțin bun simț, PAS recunoșteau că nu s-au isprăvit și plecau.

Dacă respectau oamenii – plecau.

Dacă aveau demnitate – plecau.

Oamenii nu-i mai vor, dar PAS încearcă să se impună.

Din perspectiva legii – puterea PAS încă e legitimă. Dar din perspectiva moralității – puterea PAS nu mai e legitimă. PAS e o putere moral ilegitimă.”

Share