Vlad Filat a făcut o analiză „la rece” despre ce a fost, ce se întâmplă și ce ar trebui să se întâmple în Republica Moldova
„Moldova a fost salvată! Sper că vom afla în curînd de cine și de către cine… Textul de modificare a Constituției adoptat prin Referendum este deja parte componentă din Constituția Republicii Moldova. Despre asta a fost de fapt referendumul, nu despre Uniunea Europeană sau aderarea la Uniunea Europeană așa cum a încercat să ni se spună în procesul de organizare și petrecere a referendumului. CEC-ul a validat cel de-al doilea mandat de președinte pentru Maia Sandu” – a declarat Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în cadrul unui briefing de presă, informează TRIBUNA.
Politicianul a spus că este necesar, după această perioadă de timp, la rece, de făcut o analiză despre ce a fost, ce se întâmplă și ce ar trebui să se întâmple în Republica Moldova pentru ca să revenim pe făgașul normalității, să ajungem să avem o societate consolidată, iar legea să fie una pentru toți.
„1. În conformitate cu prevederile Constituției RM: “Președintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranității, independenței naționale, al unității şi integrității teritoriale a statului”. Președintele moderează relațiile între puterile statului și nicidecum nu conduce cu aceste ramuri ale puterii.
Din păcate trebuie să constat că un deziderat extrem de important, vital, că un președinte trebuie să fie pentru fiecare cetățean în parte, în primul mandat de președinte al Maiei Sandu a fost neglijat în totalitate. În primul mandat doamna Maia Sandu a fost președintele PAS. A împărțit oamenii, la început în oameni buni și răi, ulterior și după alte criterii, ajungând ca în campanie să fie discriminare pe criterii etnice, diasporă bună, diasporă rea, candidați autentici, compromiși, penali etc.
2. În perioada primului mandat, din necunoaștere, egoism și iresponsabilitate au fost distruse toate partidele pro-europene. Astfel a avut loc canibalizarea a tot ce înseamnă partide politice pe centru-dreapta. Acest proces a culminat în perioada alegerilor locale din 2023, cînd circa 220 de primari membri ai altor partide au decis să candideze din partea PAS-ului, fiind ademeniți prin vestitul Sat European, expres sau mai puțin expres, fie în urma vizitelor din partea instituțiilor de forță (relevant este cazul primarului de Nisporeni Robu).
3. Rezultatul guvernării este exprimat în parametri macroeconomici, migrație, natalitate, dorința de a rămâne în propria țară. Cu două săptămâni în urmă din acest loc am prezentat un Raport al celor 4 ani de mandat al Maiei Sandu, cu cifre, care, dacă este să privim lucrurile, arată la toate capitolele foarte prost, un eșec total. Pe dimensiunea economică PIB-ul este la pământ, inflația galopantă, exporturile sunt în scădere dramatică pe parcursul unui an și jumătate, în continuare. Datoria publică a ajuns la o cifră care îngreunează bugetul pe de-o parte, dar pe de altă parte duce ca o parte din resursele bugetului să nu meargă la dezvoltare, dar în deservirea acestor credite, majoritatea din ele luate în această perioadă de timp pe plan intern sau din intern care au costuri exagerate. Nu o să trec și alți parametri în revistă acum, însă o să mă opresc, avînd în vedere evenimentele care au avut loc astăzi, la așa numita independență energetică aducând aminte că, în urma acțiunilor “extraordinar de înțelepte” a lui Spînu, dar și a întregii guvernări, cetățenii Republicii Moldova au fost loviți de cea mai severă criză energetică, au plătit cele mai mari tarife din regiune. Același lucru se poate de spus despre agenții economici. Iar despre independența energetică a Republicii Moldova, dincolo de declarații, nu avem absolut nimic. Noi în continuare suntem dependenți nu doar de livrarea de gaze naturale de alternativă, dar și pe dimensiunea energiei electrice. Aduc aminte că la ora actuală noi ne aflăm în dependență totală de livrarea energiei electrice de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, iar despre conexiunea pe dimensiunea interconectării energetice a Republicii Moldova cu România, ni se vorbește deja de vreo trei ani despre faptul că s-au mai făcut câteva fundații, și aici vreau să menționez că acest proiect trebuia să fie finalizat în implementare în 2023. Asta ca să nu fie trecut cu vederea bravada care a început să fie promovată astăzi. În continuare eu tare vreau ca să înțeleagă în primul rând cei de la guvernare că însăși actul guvernării presupune asumare de responsabilități și nicidecum doar tehnologii electorale sau de imagine.
4. Spre regret alegerile prezidențiale din acest an numai nu alegeri au fost, pornind de la neadmiterea candidaților și neînregistrarea candidaților incomozi. (aduc aminte cazul Igor Munteanu, președintele CUB).
În situația în care toate instituțiile statului sunt subordonate politic unui singur partid și au fost implicate direct în procesul electoral, lipsa delimitării între calitatea de președinte și candidat al Maiei Sandu, resursele administrative care au fost utilizate fără precedent. Aici este foarte important și mă adresez și la presă ca să facă publice să cunoască cât mai mulți oameni raportul OSCE/ODIHR la acest capitol, iar un lucru extrem de grav este că au fost folosite fricile ca vârf de lance în campanie, cum ar fi războiul, vizele, asistența financiară.
O bună parte din sursele mass-media care, în loc să informeze, au înțeles să fie instrument electoral al candidatului puterii. Aș remarca în mod special Teleradio Moldova, instituție publică finanțată din bugetul statului care a ales să facă propaganda de tristă faimă în favoarea Maiei Sandu. Eu îi cer public lui Vlad Țurcanu să își dea demisia din funcția de director al TVM pentru că ar fi și acesta un gest de maturitate și un gest plin de responsabilitate.
Nu pot să trec cu vederea implicarea factorului extern în procesul electoral, vizita Președintei Comisiei Europene, anunțarea ajutorului de 1,8 mld euro, vizitele președinților, prim-miniștrilor, platforma de sprijin pentru Republica Moldova.
Anumiți influenceri au făcut propagandă neacoperită pentru Maia Sandu, au trecut peste orice limită morală și umană, manipulând opinia publică prin etichetări calomnioase, falsuri, manipulări, atacuri discriminatorii inclusiv pe bază de etnie în adresa contracandidaților Maiei Sandu.
5.Cu toate acestea rezultatul turului întîi a demonstrat că cetățenii R. Moldova nu susțin activitatea guvernării și nu susțin activitatea Președintei Maia Sandu, iar referendumul organizat ca și instrument de campanie a trecut la limită datorită diasporei. Menționăm încă odată că în Republica Moldova guvernarea nu a convins și referendumul a fost pierdut cu diferența de 10%. Eu nu împart cetățenii Republicii Moldova în cei care sunt acasă și cei care sunt plecați în străinătate. Personal am luptat și voi face tot posibilul ca toți cetățenii Republicii Moldova indiferent unde s-ar afla să poată să-și exercite dreptul la vot. Totodată, este cinic, imoral să acoperi eșecul unui mandat de 4 ani cu votul bazat pe emoție al diasporei.
Guvernarea trebuie să înțeleagă că în UE urmează să fie integrată Republica Moldova cu teritoriul și populația de aici. Cei din diaspora, locuind și muncind acolo sunt deja integrați în Uniunea Europeană. Slăvind diaspora, nu uitați că sunteți angajați, salariați pentru a oferi rezultate în Republica Moldova și pentru cei din Republica Moldova. Iar modul în care ați înțeles voi, în urma acestor alegeri să acționați, ca prima acțiune să oferiți 36 milioane lei – pentru funcționarii care se ocupă de procesul de integrare europeană, demonstrează că sunteți foarte departe de a înțelege cum trebuie de acționat, uitând că în Republica Moldova există legislație care prevede oferirea de sporuri pentru performanțe.
6. Ce ține de turul 2 al alegerilor. Am atenționat cu mult înainte de a începe aceste alegeri despre riscul coruperii alegătorilor de către Șor, care se va concentra în mod special împotriva referendumului. Am vorbit public de existența rețelei de circa 130 mii de beneficiari de carduri bancare emise de băncile din FR, însă acțiunile care au trebuit să fie întreprinse pînă la alegeri, într-o manieră legală și cu efect cu scopul de a destructura această rețea, nu au fost întreprinse. S-a mers într-o manieră conștientă, tipică unui stat polițienesc cu mascați în sate, orașe și prezentarea întregii acțiuni prin presa aservită, într-o manieră manipulatoare, care de rând cu amenințările cu războiul, mesaje xenofobe (de care de altfel PAS s-a disociat, dar nu a condamnat niciodată), transformarea contracandidatului Alexandr Stoianoglo în omul Moscovei, al bandiților etc., într-o manieră cinică, bazată doar pe speculații și etichetări. În acest sens eu cred că domnul Stoianoglo merită în primă instanță cel puțin scuze publice de la toți cei care și-au permis să acționeze în felul în care au ales să acționeze în aceste alegeri în raport cu dânsul și în raport cu cei peste 700 mii de alegători care i-au oferit votul.
Din păcate aceste afirmații porneau chiar de la Maia Sandu și care au continuat inclusiv în zilele în care este interzisă agitația electorală, pe 2 și 3 noiembrie. Atât Maia Sandu cât și susținătorii ei prin intermediul mass-media și rețelelor sociale au creat o isterie copleșitoare care, de rând cu cele expuse mai sus, au influențat puternic votul, în mod special, ținând mulți votanți acasă.
Cred că guvernarea este obligată să prezinte, nu prin enunțuri dar probat informații ce țin de cele 300 mii de voturi fraudate și despre cine și cum au încercat să fure țara pe data de 3 noiembrie. În caz contrar declarațiile și acțiunile lor nu reprezintă decât iresponsabilitate și lipsă totală de moralitate, care va duce la răspundere în conformitate cu legea.
Ar fi incorect să nu menționez și rolul pe care l-au jucat în obținerea celui de-al doilea mandat pentru Maia Sandu, Renato Usatâi și Ion Ceban. Aștept să văd care va fi recompensa doamnei președintă pentru acești doi” – a enumerat politicianul.
Vlad Filat a remarcat că, având în vedere cele expuse mai sus, recunoscând legalitatea celui de-al doilea mandat de președinte obținut de Maia Sandu, la 3 noiembrie, nu poate să o felicite cu acest mandat.
„Divizarea fără precedent în societatea moldovenească este efectul direct al calității exercitării primului mandat al Maiei Sandu. Și acest lucru s-a manifestat inclusiv prin votul majoritar al oamenilor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova împotriva ei”, a subliniat el.
Totodată, „înțelegând că nerecunoașterea alegerilor, protestele și alte acțiuni care ar duce la o scindare și mai mare în societate nu-și au rostul”, Vlad Filat s-a adresat președintei Maia Sandu cu următorul mesaj:
„Stimată Doamnă Președintă!
– Rolul Dumneavoastră în calitate de președinte nu este în a construi drumuri, apeducte, canalizare, a oferi prânzuri calde pentru copii, a planta păduri și multe alte acțiuni pe care le-ați promis în campanie. Aceasta ține de activitatea și competența Guvernului.
– De la Dumneavoastră eu personal ca și majoritatea moldovenilor așteptăm ca să deveniți cu adevărat președinte al tuturor, iar pentru viitor să nu mai împărțiți oamenii în buni, răi, politicieni autentici, neadecvați, penali. Eu am o întrebare și ea nu este retorică, cum veți comunica cu președintele ales al SUA Donald Trump, care tot a trecut printr-o perioadă grea, dosare penale, hărțuire?
Și mai aștept ca și toți cetățenii Republicii Moldova, să respectați drepturile tuturor și să asigurați respectarea acestor drepturi.
– Iar pentru perioada imediat următoare, pentru a demonstra că sunteți președintele tuturor nu este suficient să faceți schimbări în discurs sau să operați remanieri de fațadă la guvern. Este nevoie de o resetare totală a actului guvernării, de o nouă filosofie a guvernării. Iar acest lucru poate fi obținut doar în urma alegerilor parlamentare care trebuie să fie libere și democratice.
Este datoria Dumneavoastră să contribuiți la asigurarea de această dată ca alegerile să fie cu adevărat libere, democratice, cu șanse egale pentru toți. În acest sens, în realizarea acestui obiectiv este imperios necesar ca:
• Să fie instituită o Platformă naţională din care să facă parte reprezentanţii tuturor partidelor ce intenţionează să participe la alegerile parlamentare. Această platformă ar urma să examineze situaţia care este la moment în Republica Moldova în contextul pregătirii către următoarele alegeri parlamentare, organizate în termeni legali. Urmează ca în această platformă participanții să vină cu propuneri şi soluţii concrete pentru problemele care există. Platforma respectivă ar urma să activeze cu statut permanent până la startul oficial al perioadei electorale şi să se întrunească cu o anumită periodicitate.
• Comisia Electorală Centrală să fie scoasă de sub controlul total al partidului de guvernare.
• Consiliul Audiovizualului trebuie scos de sub controlul PAS. Conducerea televiziunii publice, care a demonstrat că este subordonată guvernării, să fie transmisă către opoziție.
„Dacă nu avem libertate de exprimare, atunci nu avem o țară liberă. Este atât de simplu. Dacă acest drept fundamental este lăsat să piară, atunci restul drepturilor și libertăților noastre vor cădea una câte una. Cartelul cenzurii trebuie destrămat și distrus și asta trebuie să se întîmple imediat. Interzicerea folosirii banilor publici pentru a eticheta discursul intern ca “dezinformare” sau “informații greșite”. Lupta pentru libertatea de exprimare este o chestiune de viață și moarte și pentru supraviețuirea civilizației.” sunt cuvintele rostite de Președintele ales al SUA, Donald Trump, care se referă la situația din SUA, dar extrem de adevărat și pentru Republica Moldova.
Televiziuni, zeci de surse media închise prin hotărâri secrete a CSE, mai nou prin Consiliul pentru promovarea proiectelor de importanță națională, Centrul de comunicare Stategică Patriot, STOP FALS, bizar dar și de CSM (să ne aducem aminte cazul Victoria Sănduța, care i s-a interzis exercitarea activității de judecător după analiza postărilor pe facebook). Toate luate împreună reprezintă un cartel al cenzurii, care trebuie lichidat de urgență.
• Curtea de Conturi, având în vedere rolul ei în a verifica legalitatea cheltuirii banului public, la fel în opoziție.
• Scoaterea oricărei presiuni politice asupra Curții Constituţionale, având în vedere rolul important pe care urmează să îl joace în examinarea şi validarea rezultatelor alegerilor;
• Depolitizarea activității SIS; MAI; Procuraturii și scoaterea oricărei presiuni asupra justiției. În acest sens, imediat aveți datoria să explicați societății despre ce fel de mănuși urmează să schimbați și ce mănuși să îmbrăcați, despre ce fel de metode urmează să aplicați în legătură cu justiția și cu ce scop.
• Atragerea observatorilor străini în procesul de monitorizare a campaniei electorale şi a alegerilor în diasporă pentru a ne asigura de corectitudinea scrutinului;
• Deguvernamentalizarea ONG-urilor, asigurându-le toate condițiile pentru a-și desfășura activitǎțile specifice organizațiilor nonguvernamentale. (este suficient să vă uitați la Ședința CSS de astăzi, lista participanților la Consiliu și proporția ONG în acest Consiliu.)
• Încetarea clonării partidelor (Cetățeni pentru Europa) și crearea artificială a opoziției proguvernamentale prin inventarea blocurilor și împărțirea partidelor politice pe criterii de loialitate personal Dvs, respectând opțiunile și activitatea fiecăruia din partidele existente.
• Asigurarea și garantarea unei autonomii locale reale fără a folosi resursele financiare alocate Republicii Moldova pentru a constrânge aleșii locali să treacă la PAS.
Toate aceste acțiuni trebuie întreprinse pentru a calma atmosfera din societate și pentru a avea un început de reconciliere națională. A scoate orice suspiciune de fraudă și a evita ulterioare contestări, proteste și alte manifestări ce pot tensiona situaţia internă şi aşa extrem de încordată din Republica Moldova. Țin să amintesc guvernării încă odată că responsabilitatea organizării alegerilor îi revine exclusiv guvernării și nicidecum opoziției.
Și la final, pornind de la prevederile constituționale, doamna Președintă, dumneavoastră intrați în al doilea și ultimul mandat de președinte. Eu sper și vă doresc ca după acest al doilea mandat veți reuși să rămâneți în istoria Republicii Moldova ca un președinte care după eșecul primului mandat a reușit să se reinventeze și să ducă la consolidarea societății, la bunăstare și dezvoltare. Dacǎ veți reuși acest lucru, vǎ voi felicita pentru al doilea mandat la finele lui”.
„Lumea a început să se schimbe, iar cei care nu înțeleg acest lucru și nu se vor conforma cu acest suflu a schimbărilor vor fi măturați de valul schimbărilor”, a conchis fostul Prim-ministru.