Vlad Bătrîncea: „În noul Parlament, noi, socialiștii, vom anula această hotărâre scandaloasă”

Vlad Bătrîncea: „În noul Parlament, noi, socialiștii, vom anula această hotărâre scandaloasă”

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Vlad Batrîncea, susține că socialiștii, de mai multe ori, au atras atenția la încercările conducerii RM de a revizui istoria, informează OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, Vlad Batrîncea a menționat că, guvernarea a încercat nu o dată să vină cu alte aprecieri, cu alte manuale de istorie în cursul școlar.

„Considerăm că, acest lucru, pe lângă faptul că este unul provincial, este și unul periculos. Nu este normal ca fiecare guvernare care vine și pleacă, să abordeze și să interpreteze istoria în felul așa cum vede procesul istoric. Noi întotdeauna atrăgeam atenția guvernării în ultimii 10 ani, la exemplu Franței, care este o republică cu o istorie profundă și diferită. Nu s-a distrus nici un monument istoric, pe parcurs la cel puțin 100 de ani, statul francez are grijă de ele, indiferent de conotația lui istorică, ideologică sau politică. Aceeași abordare trebuie să avem și noi, RM. Noi trebuie să percepem istoria așa cum a fost această istorie. Trebuie să știm să respectăm istoria cu toate plusurile și minusurile. Ca exemplu, Legislativul care pleacă a luat decizia de a numi ziua de 9 mai – Ziua Europei. Noi am pledat împotriva acestei decizii. Pentru majoritatea populației, ziua de 9 mai este și va fi Ziua Victoriei. În noul Parlament, noi, socialiștii, vom anula această hotărâre scandaloasă. 9 mai va rămâne Ziua Victoriei”, a precizat Batrîncea.

Doina Secrieru

Share