Viziunea candidatul PSRM privind transformarea Chișinăului într-un oraș smart

Viziunea candidatul PSRM privind transformarea Chișinăului într-un oraș smart

Candidatul socialiștilor la funcția de Primar al mun. Chișinău, Ion Ceban, a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, viziunea sa și a echipei sale privind transformarea Chișinăului într-un oraș smart (deștept).

Ion Ceban a declarat că în Chișinău trebuie demarată implementarea conceptului de oraș smart, cât mai curând, pentru a-l transforma într-un oraș modern.

„Un punct important al viziunii noastre prevede ca într-un viitor nu chiar îndepărtat Primăria va emite certificate de urbanism în format electronic și va prelungi pe aceeași cale autorizațiile de construcții. Cetățenii vor avea posibilitatea de a solicita emiterea în format electronic, prin intermediul unei platforme, a certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire/demolare. De asemenea, vor putea achita on-line anumite taxe, dar și va fi elaborată o aplicație specială, prin intermediul căreia cetățenii își vor putea transmite sesizările către Primărie”, a precizat socialistul.

Totodată, Ion Ceban a menționat că viziunea privind orașul smart prevede și elaborarea unei aplicații ce va monitoriza locurile de parcare disponibile.

„Viziunea mai prevede și dezvoltarea unor parteneriate ale Primăriei cu mediul privat astfel încât chiar și programările la saloanele de frumusețe, la sport etc. să poată fi făcute on-line. Și intenționăm să elaborăm și să lansăm o aplicație, care să permită cetățenilor cu spirit civic să transmită diverse sesizări despre incidente către instituțiile și operatorii serviciilor publice”, a adăugat politicianul.

Candidatul la șefia capitalei a mai spus că inovațiile acestea nu vor substitui metodele tradiționale aplicate de chișinăuieni în interacțiunea lor cu Primăria sau cu întreprinderile municipale, ci vor fi suplimentare.

Mihaela Rotari

Share