Violeta Ivanov despre criza din sectorul agrar: „Autoritățile încearcă disperat să trateze simptomele și nu boala”

Violeta Ivanov despre criza din sectorul agrar: „Autoritățile încearcă disperat să trateze simptomele și nu boala”

Vicepreședinta fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, deputata Violeta Ivanov, candidată desemnată a formațiunii politice la funcția de președinte al țării, a criticat, într-o emisiune la „Televiziunea Centrală”, felul în care autoritățile gestionează criza din sectorul agrar.

„Autoritățile încearcă disperat să trateze simptomele și nu boala. Guvernarea nu a făcut nimic pentru a oferi soluții de depășire a crizei din sectorul agrar și pentru a preîntâmpina una viitoare ce ar putea avea loc în viitor pe fondul calamităților naturale tot mai frecvente”, a declarat Ivanov.

Fosta ministră a Mediului a afirmat că autoritățile de la Chișinău nu au o viziune în situația în care țara ar putea să se confrunte și în continuare cu secete și alte condiții climaterice nefavorabile. „În condițiile schimbărilor climatice la nivel global, guvernele responsabile elaborează strategii de adaptare la aceste fenomene nefaste”, spus deputata.

Parlamentara a mai menționat în cadrul emisiunii „Moldova Zi de zi” că statul trebuie să devină pentru agricultori un partener de nădejde, însă, acest lucru nu se întâmplă în țara noastră. „Guvernul este obligat să cumpere de la fermieri recolta anului viitor la prețuri medii de piață, să-i crediteze onest în acest fel. Ar fi un gest de solidaritate cu unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei moldovenești”, a spus Ivanov.

Vicepreședinta fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” a vorbit și despre inițiativele formațiunii cu referire la susținerea sectorului agrar, care fie au fost respinse, fie au fost plagiate de către majoritatea parlamentară PSRM-PDM. Violeta Ivanov a criticat și lipsa de colaborare dintre autorități și mediul academic în ceea ce privește soluțiile de depășire a crizei din sectorul agrar.

Precizăm că seceta și grindina din acest an au compromis grav majoritatea culturilor agricole din Republica Moldova. Producătorii agricoli spun că se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimii 30 de ani. Reticența autorităților față de problemele agricultorilor i-a determinat pe ultimii să organizeze acțiuni de protest în această vară. Fermierii au cerut ca statul să-i despăgubească cu subvenții medii de 3000 de lei la hectar pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale. În cele din urmă s-a convenit la suma de 1500 de lei per hectar.

Mihaela Rotari

Share