(VIDEO) Ședința Parlamentului: Guvernul și-a angajat răspunderea, PSRM depune moțiune

(VIDEO) Ședința Parlamentului: Guvernul și-a angajat răspunderea, PSRM depune moțiune

Parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință, unicul subiect de pe ordinea de zi fiind angajarea răspunderii de către Guvernul condus de Maia Sandu pentru modificarea Legii Procuraturii, informează OFICIAL.

Premierul Maia Sandu a prezentat, în ședință, proiectul pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, subliniind că alegerea unui Procuror General „fără stăpân” este vitală pentru reforma justiției.

„Îmi asum răspunderea politică pentru identificarea a cel puțin doi candidați pentru funcția de Procuror General. Îi voi identifica și verifica personal. Este nevoie de oameni curajoși, onești și bine intenționați”, a subliniat Prim-ministra.

De menționat că, Guvernul, la 6 noiembrie curent, și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, astfel Articolul   17   alin.(5)   din   legea   procuraturii   se   va   expune   în următoarea redacție: „În funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, Prim-ministrul preselectează conform procedurii aprobate potrivit alin.(3) cel puțin doi candidați la funcția de Procuror General și  transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului   Superior al Procurorilor”.

După prezentarea proiectului de la tribuna Legislativului, Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a spus că, conform prevederilor legale,  dacă, în decurs de 72 de ore, cel puțin o pătrime din deputați nu vor depune moțiune de cenzură, atunci proiectul de lege se declară în vigoare.

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat, în Parlament, că depune moțiune de cenzură asupra activității Guvernului, în contextul angajării răspunderii de către Guvern. Socialiștii afirmă că angajarea răspunderii este o „tentativă grosolană de a subordona politic Procuratura de către Prim-ministru” și se constată lipsa de respect asupra prevederilor Constituției.  „Guvernul Sandu a demonstrat incapacitatea politică totală de a soluționa problemele cetățenilor, se face vinovat de eșecul reformei justiției, a dat dovadă de lipsă de profesionalism și responsabilitate, a încercat să subordoneze Procuratura, încălcând flagrant Constituția. Toate astea ne fac să ne retragem încrederea pentru acest Guvern și să cerem demiterea lui”, a menționat socialistul Vasile Bolea, în Parlament, subliniind că, Guvernul prin acțiunile sale din 6 noiembrie a trădat partenerii de coaliție.

Precizăm că, Biroul permanent al Parlamentului urmează să se întrunească în ședință și să decidă când va fi organizată ședința plenară, în cadrul căreia va fi analizată moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului

Cristina Gurez

Share