(VIDEO) Protest în Chișinău, după invalidarea alegerilor: „Jos mafia!”

(VIDEO) Protest în Chișinău, după invalidarea alegerilor: „Jos mafia!”

UPDATE 16.10: Manifestanții au mers în marș pe străzile capitalei, și anume până la strada Bulgară, după care – pe strada 31 august 1989, coborând pe str. Armenească până la Ștefan cel Mare.

UPDATE 16.00: Organizatorii mitingului au dat citire Rezoluției protestului organizat de Mișcarea de Rezistență Națională „ACUM”, ulterior – votată în unanimitate. Potrivit rezoluției, în RM s-a instaurat oficial dictatura. Totodată, manifestanții au înaintato serie de revendicări, printre care și validarea alegerilor locale noi din Chișinău, anularea sistemului mixt, dar și demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunțarea deciziilor ce au condus la invalidarea alegerilor locale. Totodată, au anunțat despre convocarea pentru data de 26 august 2018 a Adunării Generale a Cetățenilor – atât din țară, cât și din diasporă. Textul Rezoluției integrale o citiți aici.

UPDATE 15.40: Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a spus că este mândru de cetățenii RM.

„Sunt mândru, foarte foarte mândru de noi toți. Mă bucur că sunteți în număr atât de mare. Oamenii Moldovei, vă iubesc! Moldova se iubește, nu se stăpânește, de aceea – jos dictatura! Vă mulțumesc că sunteți aici, de peste tot. Acest miting nu e doar despre un mandat, despre Năstase, e despre întreaga țară, despre viitorul acestei țări și generațiile următoare. Astăzi suntem mulți, mâine vom fi și mai mulți. Jos dictatura! Prin instituirea votului mixt, prin anularea unui vot, prin anularea alegerilor, acești criminali încearcă să ne transforme în robi. Jos dictatura!”, a menționat Năstase.

UPDATE 15.10: Purtătorul de cuvânt al PLDM, Ion Terguță, a spus că suntem  oameni liberi și demni.

„Nu va reuși să facă robi din noi, noi suntem stăpânii, țara e a noastra. Uzurparea puterii a început odată cu distrugerea tututor organelor electorale ale statului, Parlamentul a fost vândut și cumpărat, autoritățile locale au fost furate de această guvernare, președintele a fost ales prin fraudă și munciună. Să vă fie frică, țara se ridică!”, a spus Terguță.

UPDATE 15.00: Directorul  IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu a numit PMAN – Piața Libertății.

„Vă salut în această piață a libertății, pentru că este un moment în care noi trebuie să ne exprimăm exact ceea ce simțim, după nedreptatea care s-a făcut câteva săptămâni în urmă. RM, în circumstanțele date a devenit un stat bolnav al parteneriatului estic, a devenit bolnav pentru că nu mai are credibilitatea de care s-a bucurat câțiva ani în urmă. Nimeni nu mai ascultă ceea ce se întâmplă la Chișinău pentru că nu mai există încredere în ceea ce spune Guvernul. Din păcate, obligațiile pe care le avem, pe Agenda de Asociere sunt privite cu multă tristețe și neîncredere. Noi știm că putem pune diagnostică acestei guvernări”, a punctat Munteanu.

UPDATE 14.50: Istoricul Octavian Țîcu: „N-am vorbit niciodată în fața unui auditoriu atât de mare. Știți a ce miroase în PMAN? A libertate! Chișinăul dă astăzi o lecție Europei – de democrație. Suntem un popor care am rezistat și am luptat tot timpul. Aici, oamenii au venit să arate că susțin democrația. Noi suntem democrația! Noi vrem libertate. Este un început care va mătura acea politică, care nu a mai trebuit să existe după 1991. Ceea ce s-a întâmplat pe 3 iunie a fost un lucru de neconceput pentru actuala guvernare. Nu mai există cale de întoarcere. Vrem ca votul nostru să fie validat”, a precizat Țîcu.

UPDATE 14.35: Lidera PAS, Maia Sandu a mulțumit cetățenilor că în pofida obstacolelor au ajuns la protest.

„Noi suntem acum aici, pentru a ne cere drepturile în mod pașnic. Orice tentativă de a discredita acest protest, trebuie să fie oprită de poliție. Cerem televiziunii naționale să se asigure că evenimentul nostru este reflectat în mod obiectiv. Pentru prima dată alegerile au fost anulate, nici o instituție a statului nu a opus rezistență, iar aceasta înseamnă începutul dictaturii. Regimul ne-a declarat cetățenilor război, a declarat război democrației. Să spunem lucrurilor pe nume, în RM numai există autorități: Parlament, Guvern, măcar pe jumătate legitime, ne confruntăm cu un regim autoritar, care calcă în picioare drepturile noastre. Să ne opunem acestei dictaturi. Trebuie să rezistăm, să nu ne lăsăm intimidați, îngenuncheați de regim. Regimul va merge până acolo unde îl vom lăsa noi. Totul depinde de capacitatea și dorința noastră de a ne implica. Să nu admitem ca această situație să devină normală. Trebuie să acționăm, să ne implicăm acum. Am anunțat crearea celulelor de rezistență națională, să ne organizăm în întreaga țară pentru a informa cetățenii despre pericolele regimului. Trebuie să fim mulți și solidari”, a punctat Sandu.

UPDATE 14.25: Programul protestului de astăzi: discursuri din partea mai multor lideri de partid până aproximativ la 15.30. Ulterior, va avea loc un marș simbolic împotriva dictaturii.

UPDATE 14.20: Vicepreședintele PAS, Dan Perciun, a anunțat că au loc proteste simultane și în diasporă.

„Trebuie să știți că, astăzi, în afara de Chișinău au loc proteste simultane și în diasporă. Din cele ce am văzut – se protestează în Marea Britanie, Irlanda, Spania, Italia. Să-i aplăudăm pe cei care sunt departe de casă, dar le pasă. Dăm startul acestui protest cu imnul RM”, a precizat Perciun.

Cetățeni din întreaga țară s-au adunat astăzi la un nou protest în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), organizat de Comitetul de Rezistență Națională „ACUM”.

După cum informează Oficial, cetățenii au venit la protest cu pancarte, pe care e scris: „Jos mafia!”, fotografiile judecătorilor care nu au validat alegerile pentru șefia capitalei, dar și drapelele RM și UE.

Protestul de astăzi, are trei revendicări către autorități, și anume: validarea alegerilor la Chișinău, anularea sistemului mixt și demisia și urmărirea penală a Președintelui CSJ și a celorlalți judecători responsabili de decizia de anulare a alegerilor.

De menționat că,  protestul este intitulat „Oprim dictatorul!”.

Mihaela Rotari

Share