(VIDEO) Protest în fața Primăriei mun. Chișinău

(VIDEO) Protest în fața Primăriei mun. Chișinău

UPDATE 19.40: Andrei Năstase și Maia Sandu au îndemnat lumea să iasă la protest. Potrivit lor, deocamdată rămân în PMAN, însă au îndemnat cetățenii să vină și mâine, dar și în alte zile, începând cu ora 17.30, în fața Primăriei, iar ulterior vor decide traseul. Totodată, s-a anunțat că duminică, la ora 14.00, va avea loc un marş pentru apărarea democrației.

UPDATE 18.40: Andrei Năstase a anunțat că scuarul din fața sediului PDM e neîncăpător, respectiv  – se întorc spre Primărie, unde mai sunt cetățeni, după care merg spre PMAN. Protestatarii scandează: „Victorie!”, „Uzurpatorii!”, „Rușine!”.

De menționat că, protestul e monitorizat de polițiști.

UPDATE 18.30: Purtătorul de cuvânt al PLDM, Ion Terguța, a afirmat că suntem o țară mică și săracă, dar cu un popor care vrea să fie liber.

„Ieri-seara ne-au luat unicul lucru pe care noi în mod conștient sau inconștient credeam că ne mai aparține – dreptul suveran asupra acestei țări. Noi acum, în aceste clipe, trebuie să creștem țara cărămidă cu cărămidă, nimic nu a mai rămas din ceea ce a fost construit până acum. Noi suntem cei care vom da țării un nou viitor”, a spus Terguță.

UPDATE 18.00: Protestatarii din fața Primăriei se îndreaptă, în marș, spre sediul Partidului Democrat din Moldova, unde este anunțat un alt protest – numit „Cina cea de taină la partid”. Protestatarii scandează: „Să vă fie frică, poporul se ridică!”, „Jos mafia”, „Haideți cu noi, vă fură și pe voi!”.

UPDATE 17.53: Lidera PAS, Maia Sandu, a lansat un apel către cetățeni – să iasă în stradă.

„Vrem să le spunem cetățenilor să nu-și facă iluzii, să înțeleagă gravitatea situației. Această decizie înseamnă dictatură. Am reușit să discutăm astăzi cu Ambasada SUA în RM, Ambasadorul UE în RM, mâine avem întâlnire cu toți ambasadorii UE și încă o dată cu reprezentanții Ambasadei SUA în RM. O să comunicăm și cu oficialii de la Bruxelles, pentru că lucrurile care se întâmplă în Chișinău depășesc orice limită. Nu putem să admitem mai departe aceste abuzuri. Dincolo de această linie roșie este doar dictatura și dacă nu vom reacționa acum, dacă nu ieșim în stradă, nu mai e nimeni să ne protejeze. Facem apel – ieșiți în stradă până când să obținem ca votul nostru să fie recunoscut”, a punctat Sandu.

UPDATE 17.45. Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, susține că decizia cine este primar în această țară a luat-o electoratul, participanții la scrutinul din data de 20 mai și 3 iunie.

„Rezultatele acestor alegeri au fost cunoscute și recunoscute de toată lumea. Cel mai important este că au fost recunoscute de observatori imparțiali, independenți, care au monitorizat alegerile și au spus că aceste alegeri s-au desfășurat așa cum s-au desfășurat, dar nimic nu afectează rezultatul. Așa că, faptul că oamenii sunt aici ar trebuie să-i pună pe gânduri. Până acum 15 minute nu am primit nici un fel de decizie motivată, îmi voi întreba iarăși avocatul. Noi am contestat hotărârea, am depus o cerere de apel cu specificarea că motivele de drept și de facto vor fi prezentate imediat după ce vom lua cunoștință cu această parte motivantă”, a precizat Năstase.

Mai mulți cetățeni s-au adunat, începând cu ora 17.30, în fața Primăriei municipiului Chișinău, pentru a participa la protestul „Până aici! Ne-am săturat” – organizat împotriva deciziei privind invalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău.
Protestatarii scandează: „Năstase e Primarul!”

Mihaela Rotari
Share