(VIDEO) Maia Sandu, de Ziua Internațională a Pădurii: Viața, sănătatea și confortul nostru depind mult mai mult de păduri decât ne-am fi imaginat

(VIDEO) Maia Sandu, de Ziua Internațională a Pădurii: Viața, sănătatea și confortul nostru depind mult mai mult de păduri decât ne-am fi imaginat

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat astăzi un mesaj către cetățeni, de Ziua Internațională a Pădurii. „Atunci când bem un pahar cu apă, construim case, citim cărți copiilor, ne bucurăm de o cină în familie, nu facem neapărat legătura între aceste mici bucurii și pădure. Și totuși, viața, sănătatea și confortul nostru depind mult mai mult de păduri decât ne-am fi imaginat”, a spus șefa statului.

Totodată, Președinta Maia Sandu a subliniat că pădurile împiedică eroziunea solului, secarea apelor de suprafață și reduc emisiile de carbon. Șefa statului a mai spus că, secetele, devenite mai lungi și mai frecvente, ne afectează agricultura și economia și ne arată cât de vulnerabili suntem la efectele schimbărilor climatice, cauzate inclusiv de lipsa pădurilor.

„Astăzi, de Ziua Internațională a Pădurii, vreau să reamintesc despre Programul național de împădurire prin care trebuie să oprim aceste fenomene negative. Restabilirea suprafețelor de păduri va îmbunătăți volumul de apă în râuri, iazuri și fântâni, va spori fertilitatea solurilor și va restabili flora și fauna din Moldova. Programul național de împădurire ne va ajuta să devenim carbo-neutri, iar sectorul agricol, la fel, se va bucura de multe beneficii”, a menționat Maia Sandu.

De asemenea, Președinta Maia Sandu a salutat deschiderea autorităților publice locale care au alocat terenuri pentru împădurire până în prezent și a încurajat cât mai multe primării să se alăture acestei inițiative: „Autoritatea pentru silvicultură a reușit deja să identifice 22.677 ha pentru înființarea noilor plantații forestiere, iar mai mult de jumătate dintre ele se găsesc pe terenurile autorităților publice locale. Cu eforturi comune, putem lăsa generațiilor viitoare o țară mai verde și un mediu de trai mai prosper”, a conchis șefa statului.

Share