(VIDEO) Irina Vlah: În calitate de Președinte, voi propune instituirea unui tribunal specializat pe crime împotriva democraţiei

(VIDEO) Irina Vlah: În calitate de Președinte, voi propune instituirea unui tribunal specializat pe crime împotriva democraţiei

Irina Vlah, candidat independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, are un capitol aparte în Programul său electoral dedicat revenirii de la dictatură la democraţie, pe care l-a prezentat astăzi, în format video. Politiciana prezintă zilnic, în acest format, capitole din programul electoral.

„După cum bine ştiţi, începând cu anul 2021, democraţia în Republica Moldova a degradat continuu, ţara alunecând vizibil spre dictatură. Au fost închise zeci de instituţii media incomode puterii, persoanele ce au viziuni politice diferite de ale regimului Maiei Sandu sunt persecutate, procuratura şi sistemul judecătoresc – trecute sub controlul politic strict al puterii, instituţiile de stat au devenit filiale ale partidului de guvernare, drepturile fundamentale ale omului – încălcate flagrant etc. Pentru a asigura revenirea Republicii Moldova de la dictatură la democraţie, în calitate de Preşedinte al Republicii Moldova, voi solicita Procuraturii Generale (după scoaterea acesteia de sub control politic) să investigheze uzurparea puterii în stat şi atacurile împotriva democraţiei comise de regimul Maiei Sandu”, menționează ea.

Politiciana afirmă că, în calitate de Președinte, va propune instituirea unui tribunal specializat pe crime împotriva democraţiei.

„De asemenea, voi cere anularea tuturor deciziilor antidemocratice ale regimului Maiei Sandu şi reabilitarea celor care au fost direct afectaţi de respectivele decizii. Un alt angajament pe care mi-l asum public este de a elabora şi de a propune un pachet legislativ cu accent pe înăsprirea pedepselor pentru cei ce comit crime împotriva democraţiei”, spune politiciana.

Irina Vlah mai afirmă că, imediat după preluarea mandatului, va institui, pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, un Comitet pentru apărarea democraţiei, care va include personalităţi cunoscute din diverse domenii relevante.

„Democraţia nu are alternativă. Ea trebuie salvată, iar cei care instituie dictatura – vor fi pedepsiţi, aşa cum o merită!”, mai consideră candidatul la funcția de șef al statului.

Share