(VIDEO) Doina Gherman combate 5 falsuri despre aderare Republicii Moldova la UE

(VIDEO) Doina Gherman combate 5 falsuri despre aderare Republicii Moldova la UE

Vicepreședintele Parlamentului și al Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman a publicat un video în care “combate 5 cele mai frecvente minciuni despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”: 

 Minciuna 1: „Dacă vom intra în UE, Rusia ne va ataca.”

Adevăr: Nicio țară membră UE nu a avut vreodată război pe teritoriul ei și nu a fost atacată de altă țară.

Minciuna 2: „Dacă vom intra în UE, vom fi obligați să legalizăm căsătoriile LGBT+.”

Adevăr: Nu există o astfel de obligativitate în niciun document al UE. România și Bulgaria – două țări membre ale UE nu au făcut acest lucru și își păstrează propriile decizii la nivel național. Doar țările de sine stătător pot decide dacă să permită sau nu acest lucru.

Minciuna 3: „Dacă vom intra în UE, prețurile vor crește și mai mult, dar salariile vor rămâne aceleași.”

Adevăr: Salariile în UE sunt mult mai mari decât în Moldova și permit oamenilor să aibă un trai bun, să-și permită să cumpere mâncare sănătoasă, să aibă călătorii și să facă economii. Salariul mediu în România din momentul deschiderii negocierilor (2000) până astăzi a crescut de peste 14 ori, iar veniturile oamenilor au crescut de 3 ori mai rapid decât inflația.

Minciuna 4: „Dacă intrăm în UE, vom provoca un conflict local cu regiunea transnistreană și UE nu o să permită aderarea noastră din această cauză.”

 Adevăr: Oficialii europeni au spus public de mai multe ori că conflictul transnistrean nu va fi un obstacol în calea aderării. Avem un exemplu de țară-membru, Cipru, care a avut conflict înghețat pe teritoriul său în momentul intrării în Uniunea Europeană.

Minciuna 5: „Dacă vom intra în UE, ne vor lua pământurile și vor dispărea satele.”

Adevăr: În niciun document oficial al UE nu există obligativitate ca țările membre să permită vânzarea pământurilor străinilor, preluarea acestora de către UE sau dispariția satelor. În România, țară membră UE, există 2685 sate/comune. Politica de administrare a pământurilor este o chestiune internă a statului.

Share