(VIDEO) Din programul electoral al Irinei Vlah  – despre politica externă: „Ţările mari fac politică mare, ţările mici – politică deşteaptă”

(VIDEO) Din programul electoral al Irinei Vlah – despre politica externă: „Ţările mari fac politică mare, ţările mici – politică deşteaptă”

Irina Vlah, candidat independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, are un capitol aparte în Programul său electoral dedicat Politicii externe echilibrate. Într-un mesaj video pe canalul său de Telegram, ea a spune că, „în anii de guvernare ai regimului Maiei Sandu, politica externă a Republicii Moldova a fost transformată într-un instrument de promovare a intereselor puterii”.

„În rezultat, ţara şi cetăţenii au avut de suferit, situaţie care nu mai poate fi admisă şi pe viitor. În politica externă, Republica Moldova trebuie să se conducă de principiul: „Ţările mari fac politică mare, iar ţările mici – politică deşteaptă”. Republica Moldova trebuie să fie acolo unde o cer interesele sale şi ale cetăţenilor săi, iar la baza tuturor relaţiilor externe ale ţării noastre trebuie să stea interesul şi respectul reciproc”, a spus politiciana.

Candidata a comunicat că, în calitate de Preşedinte al Republicii Moldova, va redimensiona colaborarea cu Uniunea Europeană.

„Integrarea europeană trebuie să fie nu doar o lozincă banală folosită în scop electoral, dar un proces responsabil de preluare şi implementare a unor standarde înalte de care Republica Moldova are nevoie pentru a asigura un înalt nivel de democraţie şi prosperitate cetăţenilor săi”, a precizat Irina Vlah.

Politiciana promite că va consolida colaborarea cu Organizaţia Naţiunilor Unite, cu Consiliul Europei şi cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, prin preluarea bunelor practici pe care le au aceste organizaţii în materie de democraţie, dezvoltare şi securitate.

„Relaţiile cu Statele Unite ale Americii şi cu Rusia vor fi de parteneriat strategic şi vor avea la bază interesul şi respectul reciproc.Relaţiile cu statele CSI vor porni de la interesele reale ale agenţilor economici faţă de pieţele din respectivele state, dar şi de la interesele cetăţenilor, în special a celor care locuiesc şi muncesc în aceste state. Relaţiile cu Ucraina şi România vor fi de bună vecinătate, bazate pe aspiraţiile comune de a avea o cooperare transfrontalieră eficientă şi cu rezultate concrete, aşa cum o cer interesele cetăţenilor. Moldova are nevoie de o politică externă echilibrată şi eficientă şi eu, în calitate de Preşedinte, o voi asigura”, a explicat candidata la șefia statului.

Share