(VIDEO) Cum vrea Irina Vlah, în calitate de șef al statului, să reformeze justiția

(VIDEO) Cum vrea Irina Vlah, în calitate de șef al statului, să reformeze justiția

Irina Vlah, candidat independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, numărul 5 în buletinul de vot, își propune, în calitate de Președinte al R. Moldova, să întreprindă mai multe acțiuni pentru ca justiția să fie cu adevărat reformată. Într-un mesaj video pe Telegram, ea a spus că Programul ei electoral are un capitol aparte dedicat acestui domeniu.

„Primul pas va fi crearea unei comisii naționale care va evalua situația din sistemul judiciar din ultimii ani. Voi cere Procuraturii Generale să investigheze acțiunile celor care în ultimii ani, sub masca reformei, au distrus și au discreditat justiția moldovenească. Voi prezenta Parlamentului o viziune pentru o adevărată reformă a justiției, agreată de juriști cu reputație impecabilă. Voi iniția amendamente la Constituție pentru a îndeplini angajamentul luat față de Consiliul Europei de a acorda Procuraturii statutul pe care ar trebui să-l aibă într-un stat de drept modern. Drept urmare, Moldova va fi exclusă din procedura de monitorizare a Consiliului Europei, în care se află de aproape 30 de ani” – a afirmat Irina Vlah.

Politiciana a mai spus că va invita publicul să discute despre ideea unui sistem în care judecătorii sunt aleși direct de cetățeni.

De asemenea, ea va propune „o nouă modalitate de numire a judecătorilor Curții Constituționale. Persoanele care iau decizii politice trebuie excluse. Aceasta va spori independența Curții Constituționale”.

„Moldova merită o justiție independentă și eu, în calitate de președinte, garantez acest lucru” – a subliniat candidatul la funcția de șef al statului.

Share