(VIDEO) Ce plan are în lupta cu corupția? Irina Vlah: Voi solicita Procuraturii Generale investigarea tuturor cazurilor de corupţie

(VIDEO) Ce plan are în lupta cu corupția? Irina Vlah: Voi solicita Procuraturii Generale investigarea tuturor cazurilor de corupţie

Irina Vlah, candidat independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, are un capitol aparte în Programul său electoral dedicat luptei reale cu corupţia. Într-un mesaj video pe canalul său de Telegram, președinta Asociației „Platforma Moldova” a spus că, regimul Maiei Sandu doar a preluat vechile scheme şi corupţia a continuat să înflorească.

„Moldova nu are nicio şansă de viitor dacă lupta cu corupţia nu va fi una reală. În acest sens, imediat după preluarea mandatului de Preşedinte, voi solicita Procuraturii Generale (după scoaterea acesteia de sub control politic) investigarea tuturor cazurilor de corupţie, în special din domeniul achiziţiilor publice, despre care s-a scris şi s-a vorbit în ultimii ani”, a spus ea.

Politiciana a menționat că, în calitate de Președinte, va solicita şi investigarea tuturor concursurilor dubioase şi care se presupune că au fost trucate, iar în urma acestora în funcţii-cheie în instituţiile ce ar trebui să lupte cu corupţia au ajuns persoane întâmplătoare, incompetente, ceea ce a redus semnificativ din capacităţile de luptă cu corupţia.

„De asemenea, voi iniţia revizuirea cadrului legal în vigoare în vederea înăspririi pedepselor pentru cazurile de corupţie, în special a celor cu implicarea persoanelor cu funcţii de răspundere. În aceeaşi ordine de idei, voi elabora un proiect de lege prin care persoanelor cu funcţii de răspundere ce fac justiţie televizată, acoperind marii corupţi, să li se atribuie statut de complice la respectivele acte de corupţie. Cazurile când primele persoane în stat dau „certificate de oameni buni” corupţilor şi astfel împiedică activitatea organelor anticorupţie trebuie excluse”, a afirmat Irina Vlah.

Ea a mai menționat că se angajează să propună şi un nou mecanism de recuperare a pagubelor suportate ca urmare a faptelor de corupţie, care va include şi o nouă modalitate de evaluare, sechestrare şi confiscare a averilor corupţilor.

„De asemenea, voi iniţia, în viitorul Parlament, un amplu proces de reformare a instituţiilor cu funcţii relevante în contextul prevenirii şi combaterii corupţiei. Lupta cu corupţia poate da rezultate concrete şi, în calitate de Preşedinte, voi demonstra acest lucru”, a mai spus posibilul viitor Președinte al țării.

Share