(video) Cabinetul de miniștri – la raport, în Parlament. Trei fracțiuni au plecat

(video) Cabinetul de miniștri – la raport, în Parlament. Trei fracțiuni au plecat

UPDATE 12.35: În luarea de cuvânt, șeful grupului parlamentar al popular–europenilor, Simion Grișciuc, a menționat că este un raport care vine într-un fel să tragă linia ultimilor 3 ani de activitate comună a Executivului și Legislativului.

„În această perioadă Parlamentul și Guvernul și-au sincronizat agendele, astfel încât efectele întru realizarea obiectivelor propuse să fie maximale. Acești ani au fost o perioadă destul de complicată, or atât Executivul, cât și Legislativul au trebuit să facă față mai multor provocări”, a punctat Grișciuc.

UPDATE 12.40: Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilțechi, a spus că apreciază raportul prezentat de Premierul Filip.

„Este unul exhaustiv și coincis. A reușit să acopere cele mai importante domenii ale vieții publice. Guvernul a reușit într-o perioada destul de turbulentă stabilizarea situației politice și financiare”, a spus Ghilețchi.

UPDATE 12.50: Președintele de onoare al democraților, Dumitru Diacov, a afirmat că, are o experiență în Parlament și în structurile statului și  cu toată certitudinea spune că ultimii 3 ani de zile, în RM, s-a muncit.

„S-a lucrat datorită calităților Premierului, datorită calităților colegilor săi. Poate eu mi-aș fi dorit să fie mai duri, mai hotărâți în unele momente, episoade, dar și ceea ce au făcut, este un lucru pe care nu poți să nu-l observi”, a punctat Diacov.

UPDATE 13.00: În final, Premierul Filip a mulțumit tuturor pentru suportul și sprijinul acordat Guvernului.

„Vă lansăm invitația ca mâine seară să participați la deschiderea Târgului de Crăciun. Genericul târgului este „Acasă, de Crăciun”, a conchis Filip.

UPDATE 12.05: În cadrul rundei de întrebări-răspunsuri, Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, l-a întrebat pe Premierul Filip, „dacă simte în suflet că, atunci când va pleca din funcția de premier, va pleca cu inima împlinită sau își mai dorește un mandat pentru a finaliza cele începute?”.

În context, Premierul Filip a declarat că este mândru că a reușit să realizeze reforma Guvernului.

„Ce se întâmpla până acum, până la această reformă?! Ea nu trebuie privită simplu, prin reducerea numărului de ministere, ea trebuie privită prin mai multe lucruri care au fost efectuate. Una ține, în linii mari, de depolitizarea Guvernului. Multe critici am auzit, care cimentau această declarație a mea, dar noi am făcut acest lucru. Pentru că a venit institutul secretarilor de stat care sunt funcționari publici și nu mai sunt demnitari, precum erau viceminiștrii. Înainte, când aveau loc alegeri parlamentare, se instituia o nouă majoritate parlamentară, se schimba Guvernul și, practic, se decapitau ministerele, plecau miniștrii împreună cu viceminiștrii. Acum, la această schimbare, vor pleca din funcție doar miniștri și Guvernul urmează să activeze în continuare, să continue reforme, pentru că, în principiu, rămâne aceeași componență la nivelul secretarilor. Înainte venea Guvernul, dădea totul jos și de la început construia, acum dimpotrivă – acel care vine o să înceapă a pune următoarea cărămidă din locul unde s-a oprit”, a spus Filip.

UPDATE 11.50: Premierul Filip a declarat că el crede că opoziția a plecat din sală pentru că nu are întrebări.

„În acest an, am insistat ca raportul acesta să fie axat pe cifre, pentru că ele nu pot fi interpretate. Dacă aveam un raport cu mai puține realizări și cu multe probleme, cu siguranță, că îi aveam aici pe toți, în sală, și utilizau din plin posibilitatea să pună întrebări sau să critice activitatea Guvernului”, a spus Filip.

UPDATE 11.40: Prin urmare, Pavel Filip a prezentat întreaga activitate a Cabinetului de miniștri pe parcursul a 3 ani. „Suntem aici ca să vorbim despre activitatea Guvernului din acest an. Ca orice om – avem realizări și restanțe. Este corect ca la final de mandat să facem evaluarea. Cred că, este corect, astăzi, să explic care a fost logica după care ne-am condus în toată această perioadă. Când am preluat conducerea Guvernului, am constatat că pe unele domenii s-a acționat haotic. Am decis, astfel, să acționăm prin reforme care să regândească anumite sisteme. Eram conștienți că, acestea nu aduc dividende imediate. Anul 2016 a fost unul în care am ieșit din criză. În 2017 am făcut reforme. Aceste eforturi ne-au permis, în 2018, să începem a construi. În 2019 lucrurile bune trebuie să continue. Am făcut reforma Guvernului, am făcut economii de peste 100 milioane de lei, am făcut ordine și în sistemul de salarizare. Nimeni nu va ridica salarii mai mici de 2000 de lei. Cu ajutorul României, am renovat peste 900 de grădinițe. Cu programul Prima Casă am ajuns la 1000 de beneficiari, 1000 de familii au ales să rămână acasă. Voința politică pentru a face schimbări există. Important este să continuăm să mergem pe drumul cel bun”, a precizat Filip.

UPDATE 11.18: Speakerul Candu s-a adresat Premierului.

„Dle Premier, vreau să menționez, în mod straniu, ce înseamnă percepție și cinism. Raportul de activitate al Guvernului a fost solicitat de opoziția parlamentară, care, după cum vedeți, are un interes deosebit față de nevoile cetățenilor și ale oamenilor, în general. Asta este atitudinea lor, dar noi oricum mergem pe procedură”, a punctat Candu.

UPDATE 11.17: Președintele comuniștilor, Vladimir Voronin, a afirmat că îi îngrijorează denumirea raportului – realizările Guvernului.

„Noi, aseară, la ora 18.00, am primit aceste realizări. Suntem triști și noi, și tot poporul moldav. Noi, analizând această activitate de 3 ani de zile, am văzut mai multe show-uri, dar nu măsuri concrete întreprinse de așa-numitul Guvern”, a precizat Voronin.

UPDATE 13.15: Șeful fracțiunii liberal-democrate, Tudor Deliu, a menționat că a solicitat, de repetate ori, audierea raportului Guvernului pentru anul 2018.  ,,Ca să constatăm astăzi că, după expirarea de drept a mandatului actualului Parlament, vine Guvernul cu raportul, pe care ni-l repartizează seară la ora 17:14, încălcând flagrant regulamentul, ce prevede că trebuia repartizat cu cel puțin 10 zile înainte ca deputații să poată să ia cunoștință. De asemenea, constatăm că în acest raport se face mai mult o dare de seamă a activității Parlamentului și nu a Guvernului, deoarece sunt enumerate legile și actele legislative care au fost adoptate și nicidecum implementate, care este funcția de bază executivă a Guvernului”, a punctat Deliu.

UPDATE: 13.14: Șeful fracțiunii liberalilor, Mihai Ghimpu, a declarat că a constatat că raportul Guvernului este bazat pe 3 ani de activitate: 2016, 2017 și 2018.

„Consider că, nu este corect, în 2016 a fost anul în care PL a fost la guvernare și, dacă ne uităm foarte bine la rezultate, cel mai bun an a fost anul în care PL a fost la guvernare. Nu vrem ca să se laude cu munca noastră. De aceea, vă lăsăm să vă descurcați singuri aici, cu majoritatea dvs.. Succes și Doamne ajută”, a precizat Ghimpu.

UPDATE 11.13: Trei fracțiuni au anunțat că părăsesc ședința Parlamentului.

Cabinetul de miniștri, în frunte cu Premierul Pavel Filip, este în Parlamentul pentru prezentarea raportului privind implementarea Programului de activitate al Guvernului, informează Oficial.

Potrivit programului, inițial, Premierul va prezenta raportul de activitate, prezentarea fiind urmată de întrebări-răspunsuri, timp de 60 min, după care – de luări de cuvânt din partea fracțiunilor parlamentare.

Mihaela Rotari

Share