Victor Parlicov a discutat cu primarii și oamenii de afaceri din raionul Soroca

Victor Parlicov a discutat cu primarii și oamenii de afaceri din raionul Soroca

Aflându-se într-o vizită de lucru la Soroca, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a discutat cu primarii și oamenii de afaceri din raion, cărora le-a povestit despre prioritățile autorităților centrale pentru următorii ani, inclusiv pe domeniul energetic, dar și despre progresele înregistrate în ultima perioadă, care au consolidat accesul la energie sigură pentru populație la prețuri accesibile. 

„A fost o perioadă foarte complicată, odată cu începerea războiului în țara vecină, dar am demonstrat că ne putem descurca. Am diversificat sursele de aprovizionare și acum suntem mai siguri din punct de vedere energetic, am atins nivelul minim de securitate, ceea ce ne permite să facem planuri pentru viitor și să ne concentrăm pe atragerea investițiilor în sector”, a menționat Victor Parlicov.

Ministrul a subliniat că o prioritate a autorităților de la Chișinău este sporirea în continuare a nivelului de securitate energetică prin finalizarea liniei Vulcănești – Chișinău, astfel ca energia electrică din România să poată fi importată fără a trece prin nodul energetic de la Cuciurgan. Totodată, finalizarea liniei va permite către sfârșitul anului 2028 ca Republica Moldova să se integreze și în piața energetică europeană, prin piața română.

„Eficientizarea clădirilor, de asemenea rămâne o prioritate. Cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumăm, iar noi ca și societate trebuie să ne dezvățăm să fim risipitori de energie. Noi pierdem  peste 50 la sută din energia care se consumă în clădiri și astfel încălzim atmosfera”, a punctat Parlicov la întâlnirea cu localnicii.

Ministrul a menționat că în prezent continuă procesul de contractare a serviciilor de audit energetic, finanțate de către GIZ Moldova, pentru 59 de case individuale. Auditurile vor determina lista măsurilor de reabilitare energetică a caselor, care vor putea fi finanțate din Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial (FEERM). Printre aceste măsuri pot fi lucrări de izolare termică a pereților exteriori, acoperișului și subsolului, modernizarea sistemului de încălzire, instalarea unei centrale termice pe bază de biocombustibili solizi, înlocuirea ușilor și geamurilor, etc.  

Pe finalul discuțiilor, ministrul a povestit despre interesul sporit față de energia regenerabilă, în special instalarea parcurilor fotovoltaice, iar acest lucru a făcut ca Republica Moldova să devină țară exportatoare de energie verde, în România, Ucraina și chiar Croația.

Share