Victor Osipov a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale, Astrid Thors

Victor Osipov a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale, Astrid Thors

Viceprim-ministrul Victor Osipov a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale, Astrid Thors, în cadrul vizitei efectuate în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii oficialii au făcut un schimb de opinii privind desfăşurarea procesului de negocieri, ultima reuniune a formatului 5+2 pentru consultari speciale la Viena, precum şi despre situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.

Victor Osipov a salutat vizita Înaltului Comisar, apreciind cooperarea constantă dintre autorităţile Republicii Moldova şi OSCE. De asemenea, vicepremierul a subliniind interesul Chişinăului de a finaliza procesul de creare a unui cadru stabil de funcționare a şcolilor cu predare în grafia latină în regiunea transnistreană. El a subliniat că, indiferent de conflict, probleme de statut sau alte circumstanțe, toți sunt responsabili de respectarea drepturilor fundamentale ale omului, ale copilului și ale minorităților naționale și nimeni nu are dreptul să le încalce.

Vicepremierul Osipov a relatat despre eforturile autorităților de la Chișinău de a îmbunătăți dialogul cu Tiraspolul, ceea ce va permite ca o serie de loturi de ajutoare să fie transmise școlilor moldovenești din regiunea transnistreană, inclusiv, cele trei autocare pentru transportarea copiilor, oferite Republicii Moldova de Guvernul României.

La rândul său, Înaltul Comisar OSCE, a accentuat necesitatea menținerii unui dialog activ la nivelul reprezentanţilor politici, precum şi eficientizarea activităţii grupurilor de lucru pentru educaţie. În sens mai larg, Astrid Thors a menționat importanța politicii de integrare a minorităților etnice în societatea moldovenească, care va spori atractivitatea Republicii Moldova și va ajuta la restabilirea și consolidarea integrității teritoriale a statului. 

Maria Roşca

Share