Vicepreședintele Parlamentului: Un lockdown total de minim 2 săptămâni ar costa bugetul circa 6 mlrd lei

Vicepreședintele Parlamentului: Un lockdown total de minim 2 săptămâni ar costa bugetul circa 6 mlrd lei

„Eu ceva nu înțeleg. Nu sunt specialist în domeniul sănătății. Despre oportunitatea introducerii stării de urgență sub aspect antiepidemiologic ar trebui să se pronunțe reprezentanții breslei medicale. Dar un lockdown total de minim 2 săptămâni plus revenirea din acesta ar costa bugetul circa 6 mlrd lei. În plus e nevoie de achitat populației și businessului compensații”. Declarația aparține vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, șeful fracțiunii parlamentare a Platformei DA, informează OFICIAL.

La fel, Slusari declară că economiile cetățenilor și ale businessului după primul an de pandemie sunt epuizate.

„Evident, e nevoie de atragere a asistenței financiare externe și de rectificări semnificative ale bugetului. Acest lucru îl poate face doar un guvern plenipotențiar. Totodată, în perioada stării de urgență Parlamentul nu poate fi dizolvat. Deci alegerile anticipate oricum se amână în contextul situației pandemice și a necesității vaccinării masive a populației. Atunci eu nu înțeleg de ce criza pandemică fără precedent trebuie să fie administrată de un guvern interimar răsuflat și de ce acesta împreună cu Parlamentul urmează să fie impuși să încalce Constituția în privința gestionării finanțelor publice și a semnării tratatelor internaționale. De dragul conjuncturii politice țara este împinsă pe o cale foarte-foarte periculoasă”, notează el, pe Facebook.

„Eu nu înțeleg cu ce guvernul proeuropean cu mandat scurt, dar cu atribuțiile constituționale depline, în frunte cu Năstase, este mai rău decât executivul interimar al lui Ciocoi – omul, care este împovărat de funcția actuală și vorbește public despre acest lucru. Vreau să cunosc cine va răspunde pentru eșecul acestui executiv iresponsabil cu mandat nedeterminat. În câteva zile doamna președinte poate să încerce să rezolve problema investirii rapide a unui guvern proeuropean de coaliție, propus de Platforma DA. Nu pierde nimic. Nu este votat – a eșuat a doua tentativa. Dar dacă trece, țara are de câștigat”, a conchis Slusari.

Doina Secrieru

Share