Vicepreședinte PLDM, despre eventuala anulare a Legii privind sistemul mixt: „Asta ar demonstra într-adevăr că…”

Vicepreședinte PLDM, despre eventuala anulare a Legii privind sistemul mixt: „Asta ar demonstra într-adevăr că…”

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), deputatul Vadim Pistrinciuc, nu crede că Legea privind sistemul mixt va fi anulată, însă dacă lucrul acesta s-ar întâmpla – înseamnă că guvernarea nu își dorește să strice relațiile cu Occidentul.

„Este un sistem mixt. Părerea mea – greșit făcut, o perioadă foarte greșit aleasă pentru a introduce așa-zisa astfel de reformă, al cărei scop este conservarea puterii actualului Guvern, fiindcă el este croit sub partidul de guvernare și Partidul Socialiștilor.

Eu nu am alte motive să cred că nu se vor petrece alegerile după această nouă lege, fiindcă „investițiile” și directe, și indirecte și pierderile avute de guvernare ca urmare a aprobării acestui proiect de lege sunt atât de mari, încât nu cred că ar putea să dea înapoi, deși ar fi înțelept dacă ar face acest lucru. Asta ar demonstra că într-adevăr nu sunt ei gata să strice relațiile cu partenerii europeni doar din cauza unor trucuri așa politice, ca cumva să se mascheze sub intenția de a da mai multe drepturi cetățenilor, de fapt, să consolideze sistemul când riscul alegerilor manipulate este foarte mare”, a explicat liberal-democrat într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, Pistrinciuc a spus că, în urma adoptării acestei legi, încrederea partenerilor externe e foarte joasă. „Deci, cu aprobarea acestui proiect de legi, în această alianță tacită cu Partidul Socialiștilor, încrederea partidelor europene, a funcționarilor europeni, a înalților demnitari europeni în partidul de guvernare este foarte joasă, dacă nu una antagonistă deja, iar încrederea, aceasta este o pierdere pe mulți ani de zile. Da, acolo prin chinuri poți să mai obții niște mici debursări la buget, însă asta nu înseamnă nici pe departe banii suficienți Republicii Moldova, ca să iasă, iată, din această stagnare și să se dezvolte cu pași rapizi”, a adăugat politicianul.

Mihaela Rotari

Share