Viceministru rus, la MAEIE. O temă aparte a discuțiilor a vizat evoluțiile din ultima perioadă referitoare la securitatea regională!
În conformitate cu înțelegerile anterioare, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a găzduit runda ordinară a consultărilor politice interministeriale moldo-ruse. Delegaţia moldovenească a fost condusă de Ruslan Bolbocean, secretar de stat, iar cea rusă de către Andrei Rudenko, viceministrul afacerilor externe, transmite OFICIAL.
În cadrul consultărilor a fost examinat un spectru larg de subiecte de pe agenda relaţiilor bilaterale ce vizează stadiul actual și perspectivele dezvoltării dialogului politic, cooperării comercial-economice precum și a interacțiunii în sfera cultural-umanitară.
Interlocutorii au confirmat disponibilitatea ambelor părți pentru consolidarea continuă a dialogului la diferite niveluri cu scopul de a oferi dinamică pentru cooperarea în domeniile de interes reciproc. În context, a fost remarcată importanța unor eforturi conjugate în vederea avansării pe dosarele bilaterale, în special pe cele nedefinitivate.
Oficialii s-au referit la importanța platformei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, pe ordinea de zi a căreia se află mai multe subiecte actuale în relațiile bilaterale. La acest capitol a fost subliniat interesul părților pentru organizarea în perioada următoare a ședinței ordinare a Comisiei.
Secretarul de stat Ruslan Bolbocean a evidențiat importanța definitivării subiectului ce ține de protecția socială a cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă, fiind confirmată disponibilitatea plenară a părții moldovenești de semnare a Acordului interstatal privind securitatea socială.
În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, viceministrul rus de externe Andrei Rudenko a fost, de asemenea, primit de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu.
Diplomații au făcut un schimb de opinii pe marginea procesului de reglementare a conflictului transnistrean, fiind vocalizat interesul comun privind reluarea negocierilor în formatul „5+2”.
De asemenea, a fost reiterată și poziția autorităților moldovenești cu privire la necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse și evacuarea / distrugerea munițiilor stocate la depozitul militar de la Cobasna. În acest sens a fost confirmată disponibilitatea țării noastre pentru interacțiune pe subiectele menționate.
O temă aparte a discuțiilor a vizat evoluțiile din ultima perioadă referitoare la securitatea regională. Șeful diplomației Republicii Moldova a subliniat importanța identificării unor soluții politice bazate pe dialog și evitarea oricăror scenarii și acțiuni militare, fiind evidențiată importanța respectării stricte a normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional, în baza suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor din regiune.