Veronica Dragalin, după 15 zile de muncă: Mă simt de parcă sunt pe un câmp de luptă cu soldați răniți care riscă să moară…
Veronica Dragalin, procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), în cadrul unei conferințe de presă, a vorbit despre primele 15 zile de lucru, dar și despre prioritățile sale în funcția pe care a preluat-o la 1 august curent, informează OFICIAL.
Ea a precizat că, atunci când a depus candidatura în concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție, a prezentat un Plan de management și dezvoltare instituțional, bazat pe 3 piloni – acțiunea, egalitatea și transparența.
„Noi, ca instituție, ne dorim o autonomie funcțională, inclusiv buget, control asupra locului de muncă, suplinirea personalului”, a menționat oficialul.
Veronica Dragalin a mai spus că „asigurarea aplicării egale a legii va combate ideea de justiție selectivă”, dar și că-n vizorul PA sunt și vor fi procurori, judecători, politicieni din opoziție sau guvernare.
„Trebuie să descurajăm corupția politică din Parlament, Guvern, partide politice, consilii raionale și locale”, a subliniat ea.
Șeful PA a declarat că își dorește cât mai multă transparență în dosare, pentru ca presa și societatea să se convingă că dosarele sunt făcute corect, sunt argumentate.
„Există restricții impuse de lege cu privire la ce putem și ce nu putem. Unele sunt exagerate. Noi vom analiza cadrul și practicile internaționale și vom propune Parlamentului revizuirea acestor reguli”, a menționat ea.
Veronica Dragalin a oferit detalii și despre primele 15 zile de lucru. „Am avut întrevederi cu conducerea Procuraturii Generale, adjuncții săi, cu procurorii din PA. Din 43 din sediul central, am discutat cu 39 dintre ei, câțiva sunt în concediu. Săptămâna viitoare mă voi întâlni cu 6 procurori de la sediul nord și 3 de la sud. De asemenea, am discutat cu directorul CNA, al SIS, cu șeful SPIA a MAI, cu parteneri de dezvoltare, societatea civilă, experți externi”, a relatat ea.
Șeful PA a vorbit și despre priorități. „Mă simt de parcă sunt pe un câmp de luptă cu soldați răniți care riscă să moară dacă nu luăm măsuri urgente. Noi, ca procurori și ofițeri, suntem responsabili să îi salvăm pe toți”, a spus ea.
Potrivit spuselor sale, în Republica Moldova niciodată nu s-a dus o luptă veritabilă cu corupția.
„Nu este posibil să fie investigate și duse la condamnare toate cauzele existente. Avem un număr foarte mare de dosare și un număr foarte mic de procurori și ofițeri. Un dosar făcut corect necesită timp și muncă până să fie transmis pe rol. Noi nu putem salva toate dosarele, având resurse limitate. Scopul nostru nu e să băgăm cât mai multă lume la închisoare, scopul nostru e să descurajăm corupția. Condamnările definitive vor lua timp, poate nici peste câteva luni nu va fi finalitate. Dar eu, ca șef, voi oferi toate resursele pentru investiga cazurile de corupție”, a subliniat Veronica Dragalin.