Vasile Bîtcă: Eficiența energetică este unul din domeniile prioritare ale politicii de dezvoltare regională

Vasile Bîtcă: Eficiența energetică este unul din domeniile prioritare ale politicii de dezvoltare regională

Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor  a participat, ieri la atelierul de lucru Performanța energetică a clădirilor și mecanisme, eveniment ce a avut loc în cadrul  celei de-a cincea ediții a Concursului Național Moldova Eco Energetică.

„Eficiența energetică este unul din domeniile prioritare ale politicii de dezvoltare regională, realizate de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Luînd  în considerație  aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova și întru realizarea Planului național de acțiuni de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Republica Moldova și-a asumat angajamentul ferm al reformelor în concordanță cu standardele europene, inclusiv la acest capitol. Astfel, MDRC a realizat mai multe proiecte în domeniul eficienței energetice în regiuni, cu suportul Agenției de Cooperare Internaționale a Germaniei (GIZ), cum ar fi proiectul Creșterea eficienței energetice a spitalului regional Orhei și Îmbunătățirea eficienței energetice a spitalului raional Nisporeni și altele”, a subliniat Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Totodată, oficialul a precizat că avînd susținerea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost elaborat de către o echipă de experți internaționali un Plan de acțiuni privind implementarea Legii nr. 128 din 11 iulie 2014 privind performanța energetică a clădirilor în Republica Moldova.  

MDRC menționează: atelierul a constituit o oportunitate de a întruni la eveniment reprezentanţi ai instituțiilor guvernamentale și organizaţii donatoare, ambasadori, reprezentanţi ai mediului academic și societății civile care au pus în discuție domeniul performanței energetice în clădiri.

Doina Secrieru

Share