Valeriu Munteanu: Doar având o guvernare cinstită, vom putea scăpa de corupție și sărăcie

Valeriu Munteanu, vicepreședinte al PL, candidat PL la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova, a participat la o cafenea politică cu tinerii din R. Moldova care-și fac studiile la Galați, România, la 20 noiembrie current, informează Oficial.md.

În cadrul evenimentului, studenții au adresat o serie de întrebări Vicepreședintelui PL, interesându-se de situația preelectorală din R. Moldova, despre campaniile electorale ale concurenților electorali la alegeri, posibile coaliții postelectorale, prioritățile Partidului Liberal, ș.a.

Studenții au subliniat că susțin Partidul Liberal în lupta pentru adevăr, dreptate, pace, libertate și bunăstare, și au menționat că, în sfârșit, după două decenii de independentă a Republicii Moldova, limba română, datorită sesizării deputaților PL la Curtea Constituțională, a fost declarată limba oficială a republicii.

Vicepreședintele PL a accentuat că chiar dacă Partidul Liberal a fost exclus de la guvernare, activitatea deputaților PL s-a făcut văzută, inclusiv prin sesizările depuse la Curtea Constituțională, prin care PL a întors în bugetul de stat aproximativ 400 mln de lei.

Abordând problema corupției, Valeriu Munteanu a declarat că acest fenomen poate fi combătut doar având o guvernare cinstită – „Doar având o guvernare cinstită, vom putea scăpa de corupție și sărăcie, pentru că în acest fel investițiile și ajutorul financiar acordat de UE va fi direcționat transparent în implementarea reformelor, ci nu în buzunarele celor care au acces la fondurile europene.”

În acest sens, Deputatul Liberal a mai adăugat că cetățenii trebuie să dispună de dreptul constituțional de a sesiza Curtea Constituțională, pentru a avea control asupra activității Parlamentului, Guvernului și Președintelui R. Moldova – „mecanismul controlului asupra puterii legislative, executive și a Președintelui R. Moldova este insuficient, deoarece deputații, mai corect spus – mulți deputați, nu întotdeauna apără interesele celor care i-au votat. De aceea, PL consideră că cetățeanul trebuie să dispună de dreptul constituțional de a sesiza Curtea Constituțională. Astfel, alegătorii vor putea controla puterea, solicitând anularea legilor, hotărârilor ș.a. care nu sunt in interesul statului și al cetățenilor, dar în interesul celor de la putere.”

Liderul liberal a vorbit și despre problema transnistreană, dar și despre problema securității cetățenilor, accentuând necesitatea aderării la NATO, care va facilita și procesul de integrare europeană – „Din cele 28 state membre ale Uniunii Europene 22 sunt în acelaşi timp membre NATO. oate statele fost comuniste din Europa Centrală şi de Est mai întâi au aderat la NATO, şi abia după ce au ajuns la adăpost, sub această umbrelă, au fost primite şi în UE. PL are obiectivul aderării la NATO și integrării în UE încă de la fondare, noi conștientizăm cât este de important să fim protejați de NATO, mai ales în contextul geopolitic actual.”

Doina Secrieru

Share