Vadim Ceban: Din păcate, subiectul tarifelor pentru resursele energetice este uneori politizat în cadrul campaniilor electorale, fapt care creează confuzii

Vadim Ceban: Din păcate, subiectul tarifelor pentru resursele energetice este uneori politizat în cadrul campaniilor electorale, fapt care creează confuzii

„Din păcate subiectul tarifelor pentru resursele energetice este uneori politizat în cadrul campaniilor electorale, fapt care creează confuzii în societate”. Declarația a fost făcută de șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, pe blogul său, informează OFICIAL.

Astfel, el a venit cu unele explicații referitoare la modul de formare a prețului pentru gazele naturale și care sunt factorii ce influențează costul achitat de consumatorii finali.

„Pentru a înțelege care este situația vizavi de prețurile la gaze naturale pentru consumatorii casnici în țările Uniunii Europene comparativ cu cele din Republica Moldova vom recurge la datele Raportului pentru trimestrul I privind piața gazelor și electricității, publicat de Comisia Europeană pe pagina sa oficială. Potrivit analizei de mai sus, prețul mediu al gazelor naturale furnizat consumatorilor casnici din UE în primul trimestru al anului 2020, cu toate taxele incluse, a constituit 7,26 Eurocent/kWh, ce reprezintă 15,33 lei MD pentru 1 m3. Prețul cel mai mic din zona UE a fost înregistrat în România – 3,27 Eurocent / kWh sau 6,9 lei MD/m3, iar cel mai mare în Suedia de 11,69 Eurocent/kWh sau 24,7 lei MD/m(figura se anexează). În UE, în medie, 43% din preț este acoperit de componenta energetică (costul gazelor), 29% sunt costuri de livrare, taxe pe energie (12%) și TVA (17%).

În Republica Moldova prețul de cumpărare a gazelor naturale constituie circa 53% din prețul final, 39 % fiind atribuite serviciilor de distribuție, transport și furnizare gaze și 8%, reprezintă TVA. E important să amintim că, Moldovagaz livrează gaze consumatorilor casnici la prețuri reglementate de ANRE. Regulatorul național raportează Parlamentului și activează în conformitate cu practicile adoptate în spațiul UE. Infograficul de mai sus arată că, în Republica Moldova, costurile legate de aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor casnici sunt semnificativ mai mici în comparație cu cele din statele UE”, a scris Ceban.

Potrivit spuselor sale, „în Ucraina componenta costului gazelor procurate este foarte aproape de cea din Republica Moldova. Însă prețul final al gazelor naturale pentru consumatorii casnici este mai ridicat datorită costului mai mare al serviciilor de livrare (transportare, distribuție, furnizare), din motivul că în mediu printr-un 1 km de rețelele de gaze din Ucraina consumatorilor este livrată o cantitate de gaze de circa 120 mii m3, care de 3 ori depășește volumul de gaze livrat prin același km al rețelelor moldovenești. Prin urmare, și costul de întreținere al unui km de rețele în Republica Moldova raportat la 1000 m3 este de 3 ori mai mare decât în Ucraina”.

„Echipa Moldovagaz gestionează competent și eficient infrastructura gazieră din Republica Moldova și acționează în strictă conformitate cu reglementările naționale, care sunt armonizate cu practicile aplicate în Uniunea Europeană. Respectiv, subiectul resurselor energetice nu este unul politic – este un subiect de administrare în spațiul reglementat”, a subliniat Ceban.

Cristina Gurez

Share