Vadim Brînzaniuc va dezvolta trei regiuni industriale în Chișinău și le va transforma în hub-uri economice de importanță regională în sud-estul Europei

Vadim Brînzaniuc va dezvolta trei regiuni industriale în Chișinău și le va transforma în hub-uri economice de importanță regională în sud-estul Europei

Candidatul Partidului Social Democrat European, Vadim Brînzaniuc, își propune ca, în următorii patru ani, să extindă parcurile industriale existente de la Ciocana, Sângera și Tracom și să le transforme în hub-uri economice de importanță regională în sud-estul Europei.

Potrivit lui Vadim Brînzaniuc, municipiul Chișinău trebuie să devină un motor al economiei naționale și un hub de afaceri, iar pentru asta este nevoie de o strategie pe termen lung, care să cuprindă inclusiv asigurarea unor condiții atractive pentru marile companii. El a adăugat că Primăria Capitalei trebuie să dezvolte parcurile separat de Guvern, iar acestea să rămână în gestiunea și proprietatea autorităților municipale.

„Chișinăul trebuie să aibă o zonă industrială puternică, care să genereze locuri de muncă și, desigur, profit. În zonele respective, Primăria deține suprafețe de teren suficiente pentru a extinde aceste parcuri. Aici vor avea acces toți cei care vor să facă afaceri. Ele vor fi centre tehnologice, industriale, IT și industrii creative. O atenție deosebită va fi acordată sectorului IT, care are nevoie de clădiri de birouri de categoria A, unde oamenii talentați să poată lucra. Varianta ideală pentru acest sector este zona Tracom, unde sunt deja încercări în acest sens, doar că nu sunt suficiente. Mai mult, parcurile industriale existente sunt gestionate de Guvern, însă Chișinăul trebuie să se încadreze în această dimensiune și să le dezvolte separat ca parcuri industriale municipale”, a declarat Vadim Brînzaniuc.

Candidatul PSDE a adăugat că, anual, din bugetul Capitalei vor fi alocate până la 100 de milioane de lei pentru dezvoltarea parcurilor, iar spațiile și terenurile vor fi date date în chirie companiilor.

„Sloganul nostru este: locuri de muncă, aproape de casă. Astăzi, businessul în Chișinău este axat în special pe comerț și prestări servicii. Este bine, doar că e prea puțin. Potențialul economic al Chișinăului este imens, doar că astăzi este valorificat insuficient. Astăzi, totul merge din inerție. Nu există o strategie clară, multidimensională, care să ofere perspectivă și siguranță. Capitala Republicii Moldova are șansa să devină un nod comercial important, însă pentru asta e nevoie de viziune și curaj. Bugetul Chișinăului poate să crească doar dacă îi oferim injecții consistente, care pot să le aducă investitorii mari. Iar pentru a aduce investitori mari, trebuie să le oferim condiții prielnice și siguranța că nu vor fi mințiți, că nu vor fi îngropați în birocrație și că nu vor fi scurși de bani. Așa cum s-a întâmplat de atâtea ori până acum. Primăria trebuie să devină un partener corect pentru investitori. Noi îi asigurăm pe agenții economici că pot conta pe noi și îi asigur că pot găsi în noi parteneri serioși și corecți”, a adăugat Vadim Brînzaniuc.

Share