Va fi creat Inspectoratul Social de Stat

Va fi creat Inspectoratul Social de Stat

Deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dorian Istratii a prezentat un proiect de lege privind modificarea unor acte normative: Legea asistenței sociale, Legea cu privire la ajutorul social, Legea cu privire la serviciile sociale și Codul contravențional, ce prevede crearea Inspectoratului Social de Stat, informează OFICIAL.

„Prezentul proiect a fost elaborat în urma vizitei Comisiei protecție socială, sănătate și familie și în urma examinării Raportului de activitate a Inspecției sociale, fiind constatată lipsa de pârghii în activitatea acesteia. În anul 2011, prin hotărâre de Guvern a fost instituită Inspecția Socială. Pe parcursul anilor de activitate au fost depistate un șir de dificultăți și impedimente în realizarea eficientă a funcțiilor Inspecției, principalele dintre ele fiind: Lipsa de reacție a entităților inspectate de către Inspecția socială, de cele mai dese ori recomandările înaintate sunt ignorate, încălcarea de către structura teritorială de asistență socială a termenului de luare a deciziei privind acordarea sau neacordarea prestațiilor sociale etc.”, a declarat Istratii, în cadrul unui briefing de presă.

Deputatul a spus că, în anul 2020, de către Inspecția Socială au fost constatate și raportate 1919 iregularități în 997 de cereri de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului. „Rata de depistare a cererilor cu încălcări a constituit în mediu – 95,6%. Ponderea cererilor cu încălcări generatoare de plăți necuvenite a constituit 60,2%. Din suma verificată de 8 milioane 304 mii lei, valoarea plăților acordate ilegal beneficiarilor de ajutor social și perioada rece a anului a constituit – 29,4%. În urma recomandărilor Inspecției Sociale au fost rambursate doar 144 mii lei, sau 6,6% din suma propusă spre restituire”, a precizat el.

În acest context, deputatul a constatat un nivel redus de restituire a ajutorului social și a ajutorului pentru perioada rece a anului, iar recomandările înaintate de Inspecția Socială a spus că au rămas în mare parte neimplementate.

Totodată, el a spus că există nereguli și la capitolul servicii sociale, de aceea prin acest proiect de lege, deputații PAS inițiază instituirea Inspectoratului Social de Stat cu împuterniciri de a constata contravenții, de a întocmi procese verbale și de a aplica sancțiuni contravenționale, astfel încât de servicii și prestații sociale să beneficieze doar cetățenii care merită într-adevăr.

Cristina Jicol

Share