Urechean spune ce vrea să facă dacă revine la conducerea capitalei

Urechean spune ce vrea să facă dacă revine la conducerea capitalei

În cadrul şedinţei Clubului Internaţional de presă „Rezonanţa socială”, invitatul acestuia, preşedintele Curţii de Conturi (CC) a Republicii Moldova, Serafin Urechean, a declarat că el va participa numaidecît la alegerile pentru postul de primar general al municipiului Chişinău, scrie noi.md.

Interlocutorul a recunoscut că nu se teme de concurenţii care s-au prefigurat deja – Nicolai Ciornîi, Igor Dodon şi Dorin Chirtoacă, dar şi de cei care vor mai apărea.

„În primul rînd, oamenii ţin minte tot ce a făcut echipa mea timp de 11 ani de aflare la conducerea municipiului. Memoria lor este împrospătată mereu de acele ticăloşii, pe care le-a făcut şi continuă să le facă acest tînăr „gentilom” pe nume Dorin Chirtoacă. Aşa că eu nici nu voi trebui să mă cheltui pentru agitaţie: strada Ismail, linia de troleibuze din Durleşti, reconstrucţia Catedralei Naşterea Domnului şi Clopotniţei şi multe altele. Veniţi în orice cartier din oraş – peste tot sunt prezente faptele noastre bune”, a precizat ex-primarul.

Urechean a spus că el a stabilit relaţii excelente cu Alexandr Lukaşenko, care a fost primar la Minsk şi că a fost la uzina producătoare de troleibuze. Însă cu toată prietenia lor, el a refuzat atunci să cumpere maşinile lor scumpe pentru capitală, dar a procurat troleibuze mai ieftine din Cehia.

„Sunt uimit cu cîtă obrăznicie sunt furaţi banii din buget. Noi am cheltuit 26 mil. lei pentru reconstrucţia străzii Ismail, pentru care au fost demolate 100 de case. Astăzi, aceşti bani nici nu ajung pentru vopsirea gardurilor pe str. Pan Halipa. Banii pentru troleibuzele belaruse „nu ştiu de ce” sunt transferaţi printr-o firmă românească cu oficiul la etajul 16. Construcţia benzilor de separare la vamă la intrarea în ţară costă 300 de lei, iar la instalare acestea deja costă o mie. Exemplele pot fi continuate”, a menţionat preşedintele CC.

„Astăzi, capitala se confruntă cu cîteva probleme stringente: procesarea gunoiului şi a deşeurilor menajere, apele reziduale, transportul şi dezvoltarea infrastructurii. Este o crimă să depozitezi gunoiul din oraş între Chişinău şi Bubuieci – pe acest teritoriu, la mari adîncimi, se află rezerve enorme de apă. Nu mai puţin periculoase pentru sănătatea oamenilor pentru decenii şi sute de ani înainte sunt deşeurile putrezite în saci de polietilenă şi aruncate pe dealuri (fapt prezentat drept o realizare a primarului nostru). Ce se întîmplă cu transportul, nici nu vreau să comentez. Oraşul se îneacă în gunoi. În general, este mult de lucru. Însă această gospodărie poate fi adusă în ordine şi impusă să lucreze ca ceasul, într-o perioadă foarte scurtă de timp. Cu aceasta vreau să mă ocup, dacă oamenii îmi vor acorda vot de încredere din nou”, a conchis Urechean.

Doina Secrieru

Share