Unirea Principatelor Române – marcată la Chișinău

Unirea Principatelor Române – marcată la Chișinău

Mai multe asociații, partide și mișcări unioniste din Republica Moldova, astăzi, au depus flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, la Chișinău, informează OFICIAL.

Liderul Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, a declarat: „Oricât de mult ar spune că Unirea nu va fi niciodată, vreau să spun că Unirea s-a făcut de trei ori: în 1600 – Mihai Viteazul, în 1859 – Alexandru Ioan Cuza și în 1918 – Sfatul Țării… și va fi făcută și a patra oară”, a spus Bilețchi.

Membrii Partidului Liberal, prezenți la eveniment, s-au referit la importanța evenimentului. „161 de ani de la Unirea Principatelor Române, acest eveniment fiind consemnat drept „Mica Unire” și primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român”, se declară într-un mesaj al Partidului.

Secretarul general al Partidului Uniunea Salvați Basarabia, Ilie Crețu, într-o postare pe o rețea socială a declarat: „Împreună cu colegii de la MP UNIREA, am depus flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, făuritorul Unirii de la 1859. Unirea Principatelor Române a avut loc prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească”, a susținut Crețu.

Mihaela Conovali

Share