Unioniștii – în Piața Marii Adunări Naționale: „Să rămânem aici” (VIDEO)

Unioniștii – în Piața Marii Adunări Naționale: „Să rămânem aici” (VIDEO)

UPDATE 20.00: Constantin Codreanu a anunțat că, participanții veniți la Marea Adunare Centenară rămân în PMAN.

„Sunt bine. Mulțumesc tuturor pentru sprijin! Rămânem în PMAN. Suntem amenințati cu evacuarea în forță. Nu renunțăm. Vă rugăm să fiți solidari cu noi!”, a spus Codreanu, într-un live pe o rețea de socializare.

UPDATE 17:25 Prin urmare, Codreanu, a comunicat ultimele informații de la poliție.

„Colaboratorii de poliție ne-au spus că autocarele sunt reținute la Inspectoratul de Poliție Strășeni. Motivul e că ar fi substanțe ilegale și se dispune transport pentru a merge acolo. Este o provocare, fiindcă aceste autocare au trecut prin 2 vămi. Rămânem în PMAN”, a precizat el.

UPDATE 17:10 Liderul Asociaţiei Obşteşti „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi, a vorbit despre continuitatea manifestației.

„Să rămânem aici uniți. Să așteptăm reacții oficiale, să vedem cum va comenta poliția. În măsura în care vom vedea reacțiile, vom decide ce vom face mai departe”, a declarat Bilețchi.

UPDATE 17:05 Ajuns în PMAN, deputatul Codreanu a făcut un apel către autoritățile din București.

„Trebuie să protestăm, este inacceptabil ceea ce s-a întâmplat. Am fost ridicați pe sus, loviți de 2 ori, pentru că s-au gândit că nu este suficient o singură dată. Am depus plângeri, pentru că vrem să urmăm calea legală, deși avem mari dubii de felul în care lucrează justiția în Republica Moldova. Transmit un mesaj clar pentru București: din acest moment, orice ajutor financiar pentru Republica Moldova trebuie încetat. Nu mai putem întreține statul Republica Moldova, care a produs un adevărat exod. Murim încet cu încet, suntem alungați de la noi de acasă”, a comunicat Codreanu.

UPDATE 16:15 Președintele Blocului Unității Naționale (BUN), Ion Leașcenco, a vorbit despre următoarea acțiune.

„Mergem în PMAN, unde ne așteaptă lumea. E grav ce se întâmplă. Sunt într-un blocaj și nu știu cum s comentez aceasta”, a declarat el.

UPDATE 15:40 Prin urmare, Constantin Codreanu, a vorbit și despre alte acțiuni ce vor fi întreprinse.

„Am luat decizia să depunem în acest moment plângeri legate de violențe. Continuăm să condamnăm abuzurile la care am fost supuși astăzi. Astăzi într-o zi în care mi-am fi dorit să avem o manifestație pașnică în centrul Chișinăului. Sunt într-o stare de blocaj. Îmi este complicat să înțeleg comportamentul forțelor de ordine. Democrația a murit în Republica Moldova, Dumnezeu să o odihnească. Solicit oamenilor să ne aștepte în PMAN, nu știu când ne vom reveni de aici”, a mai adăugat Codreanu .

UPDATE 15:30 Deputatul în Parlamentul României, Constantin Codreanu, a comunicat mai multe detalii.

„Solicit asistență din partea Ambasadei României la Chișinău și Ministerului Afacerilor Interne de la București. Este un abuz fără precedent, este un abuz din partea lui Plahotniuc și Dodon, s-au speriat de Marșul Centenar. Au blocat 3 autobuze și le-au scos în afara Chișinăului, am venit în marș pașnic aici”, a comunicat Codreanu.

UPDATE 15:25 Președintele Blocului Unității Naționale (BUN), Ion Leașcenco, ajuns la Vatra a vorbit despre altercațiile la care a fost supus, împreună cu alți unioniști.

„A-ți asistat la un abuz neimaginabil, ne-au târât pe jos. Bandiții care s-au temut de niște autocare, au împins presa în mizerie. Acesta e comportament de poliție? Ne-au dat pe jos, au aruncat presa, pe deputatul român Constantin Codreanu. Eram doar în fața autocarelor – atât, nu am făcut nimic”, a relatat el.

UPDATE 15:05 Deputatul român, Codreanu, a comunicat detalii cu privire la autocarele blocate.

„În prima instanță cele 3 autobuze erau la uzina de tractoare, de aceea am decis să mergem și să le aducem în PMAN. După ce am luat decizia de a pleca din PMAN, forțele de ordine ne-au spus că au adus autocarele la nord-vest – aici. Acum ne spune că sunt la Vatra. Acum, vă rugam, să ne așteptați aici, iar noi să plecăm și să avem un dialog constructiv cu forțele de ordine și să ne întoarcem în marș în PMAN. Să ne așteptați aici. Dacă nu reușim să deblocăm această situație, ne putem gândi la blocarea circulației. Dacă suntem forțați să decurgem la această metodă –  vom face”, a menționat Codreanu.

UPDATE 13:50 Preşedinte al Asociaţiei Obşteşti „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi, a comunicat despre următorii pași ce vor fi întreprinși de manifestanți.

„Tocmai a venit un mesaj de la poliție că autocarele nu vor veni aici nici în ruptul capului. Aceste autocare sunt cu materiale informative. Deci, dacă nu lasă să vină autocarele aici, atunci vom veni noi după autocare. Vă rugăm să ne urmați”, a precizat Bilețchi.

UPDATE 13:30 Prin urmare, Codreanu a anunțat despre anularea sărbătoririi Marii Adunări Centenare și începerea unui protest.

„Să dăm start protestului nostru în PMAN, protestul va fi pașnic prin care condamnăm abuzurile autorităților Republicii Moldova. Vom sta aici dacă va fi nevoie la noapte, și mâine, și poimâine. Să le fie rușine, îi așteaptă pușcăria. Așteptăm pașnic să le fie permis fraților noștri accesul în municipiul Chișinău”, a vorbit Codreanu.

UPDATE 13:15 Prin urmare, Constantin Codreanu, a comunicat despre întreruperea manifestației.

„Nu vom mai continua manifestația noastră pe scenă, până când autoritățile nu le vor permite accesul în PMAN. Fără autocare nu continuăm manifestația noastră”, a precizat el.

UPDATE 13:10 Deputatul român Constantin Codreanu, dar și prim-vicepreședintele PUN, a vorbit despre abuzurile întâlnite, dar și despre cele 2 luni parcurse pe jos de unioniști.

„Din păcate, observăm că autoritățile din Republica Moldova au început cu abuzuri în vama și au continuat cu interdicții abuzive, care le-au dat cetățenilor români. Astăzi ne confruntăm cu alte piedici, îi înțelegem, le este frică pentru că reîntregirea pentru ei înseamnă pușcărie. Mulțumim participanților de la Marșul Centenarului. Au fost 2 luni grele, cu arșiță, cu ploi, dar acești oameni nu au renunțat”, a declarat Codreanu.

UPDATE 13:00 Preşedintele Mişcării Civice Tinerii Moldovei, Anatol Ursu, a venit cu unele detalii cu privire la tinerii unioniști veniți din România.

„Ne-ar fi plăcut să vă fi anunțat aceasta adunare deschisă, dar nu putem. 3 autocare cu unioniști sunt reținute la intrare în Chișinău. Lăsați-ne frații să vină alături de noi, îi vrem aici”, a precizat el.

Flacăra Unirii, care a fost purtată pe o ștafetă de 1300 de km prin sute de localități a ajuns astăzi, la Chișinău, unde are loc Marea Adunare Centenară, informează Oficial.

În acest fel, timp de 2 luni, mai mulți unioniști au descoperit la pas locuri semnificative din România și au promovat idealul Unirii.

De menționat că, Marșul Centenarului a început din Alba-Iulia, la 1 iulie.


Mihaela Conovali

Share