Unele organe de drept ar putea fi reformate. PDM oferă detalii

Unele organe de drept ar putea fi reformate. PDM oferă detalii

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a decis astăzi, în cadrul ședinței săptămânale, să sprijine politic un proiect de inițiativă legislativă elaborat de Ministerul Justiției, ce are drept scop eliminarea abuzurilor asupra mediului de afaceri, informează Oficial.

Vicepreședintele PDM, Sergiu Sîrbu, a declarat că, în cadrul ședinței, a fost prezentat a un prim concept privind reforma unor organe de drept, în special pe componenta de efectuare de controale, cu focusarea pe crearea unui mediu de afaceri prietenos și care stimulează și protejează libera inițiativă.

„Acest concept este inspirat în mare parte de observațiile mediului de afaceri, pe care ni le-au transmis, inclusiv investitorii străini. Propunerea legislativă pentru care astăzi ni s-a cerut suportul politic are scopul de a elibera mediul de afaceri de presiunea organelor de drept, sporirea mecanismului de protecție împotriva controalelor excesive ale acestora, percheziții abuzive și ridicarea actelor, acțiuni ce fac, de fapt, imposibilă activitatea economică. Proiectul mai propune crearea unor legături strânse între mecanismele eficiente de remediere voluntară a încălcărilor, repararea prejudiciului cauzat și calificarea faptei non-violente cu caracter economic, prin prisma normei finale. E necesară decriminalizarea încălcărilor de ordin economic și introducerea pedepselor penale proporționale pentru infracțiunile economice. Astfel, conform proiectului, o faptă banală va putea fi considerată penală doar după ce au fost epuizate mecanismele de remediere sau este la nivelul gravității ce reprezintă un risc eminent pentru ordinea publică, securitatea și siguranța persoanelor mediului înconjurător”, a precizat democratul.

Potrivit lui Sîrbu, va fi creată o punte de legătură strânsă între Legea cu privire la controlul de stat, Codul Penal și Codul Contravențional.

„Așa cum vedeți, se intenționează ca la infracțiunile economice să se pună mai întâi accentul pe recuperarea prejudiciului, îndreptarea greșelilor și prevenirea unor greșeli pe viitor. Este discutabilă necesitatea păstrării competențelor extinse ale poliției în constatarea și investigarea mai multor infracțiuni de ordin economic. Potrivit inițiativei legislative, organele cu funcție de control de stat ar urma să capete competențe exclusive de constatarea unui șir de acțiuni cu caracter economic prevăzute de Codul Penal sau contravenții prevăzute de Codul Contravențional. De altfel, în acest sens organizarea și activitatea mai multor organe de drept urmează a fi revizuite, în special la competența de controale”, a mai adăugat Sîrbu.

Democratul a mai spus că, în scurt timp, MJ va lansa consultări publice pe marginea acestui proiect.

Doina Secrieru 

Share