Un politolog vorbește despre șansele lui Andrei Năstase la șefia capitalei

Numirea unui candidat unic pentru alegerile din capitală este o decizie utilă pentru perspectivele electorale ale viitoarei coaliții electorale (bloc), format de PAS și Platforma DA. Această decizie este oarecum întârziată, fapt ce a permis răspândirea percepției că PAS și Platforma DA au probleme de comunicare și de găsire a unui numitor comun. Despre aceasta comunică politologul Dionis Cenuşă pe o rețea de socializare, informează Oficial.

Cenușa, mai susține că implicarea liderului Platformei DA în campania pentru alegerile municipale „ajută la sporirea vizibilității lui”.

„În mod practic, participarea lui Andrei Năstase în campania pentru alegerile municipale poate ajuta la sporirea vizibilității lui în spațiul public și îmbunătăți poziția sa în sondaje. Ca rezultat, va fi influențată pozitiv atractivitatea Platformei DA în rândul alegătorilor, tentați să investească mai multe speranțe și încredere în Partidul Maiei Sandu”, comunică acesta.

Totodată, Cenușa, califică implicarea în alegerile locale municipale drept „un test nou pentru PAS si Platforma DA„.

„Aceasta reprezintă un test nou pentru PAS și Platforma DA, după alegerile prezidențiale din 2016, care parțial va confirma dacă acestea dispun de capacitatea necesară pentru a mobiliza electoratul pentru candidatura lui Năstase”, a declarat acesta.

În același timp, el a scris despre probabilitatea de câștig a liderului Platformei DA.

„Succesul sau eșecul lui Năstase la alegerile pentru primăria Chișinăului va putea avea atât impact pozitiv cât și unul negativ. Pe de o parte, participarea lui Năstase poate coagula electoratul de dreapta împotriva candidatului Socialiștilor, asociat cu Dodon și respectiv agenda pro-rusă. Pe de altă parte, eșecul în alegeri va putea fi folosit atât de către Socialiști cât și de Democrați pentru a discredita Platforma DA și PAS. Socialiștii vor încerca să speculeze pe ideea că locuitorii capitalei gândesc mai pragmatic și mai puțin geopolitic. Iar Democrații ar putea promova o relație de cauzalitate între eșecul lui Năstase și refuzul lui și al Maiei Sandu de a accepta sprijinul partidului de la guvernare. Șansele lui Năstase de a obține victorie în alegerile municipale sunt minime, în mare parte din cauza absenței acestuia și a Platformei DA din dezbaterile despre situația din capitală. Contrar lui Năstase, candidatul din partea Socialiștilor este mai bine poziționat, fiind puternic avantajat de asocierea cu opoziția față de multiple proiecte controversate derulate de administrația lui Chirtoacă”, a precizat el.

În concluzie, Cenușa susține că „alegerile locale pentru capitală constituie o investiție în scrutinul de la finele lui 2018”. „Orice demonstrație a faptului că opoziția extra-parlamentară de dreapta poate dialoga și adopta pași comuni sporește semnificativ oportunitățile sale electorale, atât pe circumscripții uninominale cât și pe liste de partid. În pofida unei eventuale înfrângeri în Chișinău, participarea la alegerile locale pentru capitală constituie o investiție în scrutinul de la finele lui 2018”, a conchis acesta.

Mihaela Rotari

Share