Un politolog se referă la discursul lui Dodon – rostit la Bruxelles: „Vrea să spargă câteva percepții care îl defavorizează”

Un politolog se referă la discursul lui Dodon – rostit la Bruxelles: „Vrea să spargă câteva percepții care îl defavorizează”

Politologul Dionis Cenușă, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare, s-a referit la discursul Președintelui Igor Dodon rostit la Bruxelles, informează OFICIAL.

„Este vădit că Președintele vrea să spargă câteva percepții care îl defavorizează. În primul rând, de la Strasbourg, Dodon s-a poziționat deasupra polemicilor geopolitice de acasă și în favoarea intereselor colective ale cetățenilor. Scopul este clar – diminuarea argumentelor legate de orientarea geopolitică a actualei guvernări de la Chișinău, care denotă o afiliere pro-rusă acută. În al doilea rând, Dodon transferă toată responsabilitatea pentru eșecurile de guvernare pe factorii interni, precum corupția. Astfel, nu poate fi atribuită nicio responsabilitate factorului rusesc. Totodată, nici soluțiile externe pentru depășirea problemelor din țară nu trebuie căutate în exterior – unirea cu România sau integrarea europeană”, scrie Cunușa.

Prin urmare, el a mai adăugat: „Actuala guvernare este desenată în culorile valorilor și standardelor europene, iar angajamentele față de UE transpar în diferite rânduri. Din discurs rezultă că Președintele a folosit tribuna Consiliului Europei pentru a transmite de fapt mesaje Bruxelles-ului, cu care dialogul s-a răcit după demiterea Maiei Sandu, la finele lui 2019. De altfel, nu s-ar fi făcut referință la Acordul de Asociere cu UE, deși strict drept platformă de reformare a țării, nu și ca un mijloc pentru integrarea în UE. Deși președintele prezintă Moldova ca “stat european”, capabil să se modernizeze și reformeze de sinestător, tot el recunoaște că țara are nevoie de ajutorul CoE și UE”.

„Sunt circulate mai multe mesaje-cheie preluate din discursul Kremlinului. Dodon face advocacy pentru ideea unei Europe lărgite de la Lisabona până la Vladivostok, comodă pentru expansiunea legitimității Uniunii Economice Euroasiatice. De asemenea, el ia apărare limbii ruse, pe principiul că altfel minoritățile etnice nu pot comunica. El promovează strategia “pașilor mici” în negocierile cu Tiraspolul, care nu fac altceva decât să-l motiveze pe cel din urmă să ceară noi instrumente de suveranitate și integrare internațională. Totodată, Igor Dodon face publicitate celebrărilor victoriei sovietice asupra nazismului în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a egalat regimul nazist cu cel sovietic (23 August – Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului, începând cu 2008) și 2 ani în urmă a condamnat glorificarea totalitarismului regimului sovietic (Rezoluția referitoare la importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei)”, a conchis politologul.

Doina Secrieru

Share