Un politolog, pe scurt, despre alegeri

Politologul Dionis Cenușa, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare, pe scurt, s-a referit la alegerile parlamentare, informează OFICIAL.

„Pe scurt, despre alegeri:

1. Democratii au reusit sa slabeasca pozitiile Socialistilor, si sa depaseasca opozitia. Propaganda si populismul i-au ajutat, dar cel mai mult voturile din teritoriu.

2. Diaspora a votat activ, dar mai putin (circa 79 mii voturi) decat in 2016 (peste 130 mii), iar populatia din regiunea transnistreana si-a dublat prezenta (peste 30 mii voturi). Mobilizarea diasporei a fost mai redusa, dar la fel migrantii nu au votat din cauza pasapoartelor expirate. Votantii din Transnistria au demonstrat ca pot aduce mai multe voturi, daca cineva le aranjeaza transport. Ramane deschisa intrebarea cine i-a adus: PDM si/sau PSRM.

3. Daca nu vor avea loc alegeri anticipate, atunci noul parlament va avea o opozitie pro-UE mai puternica, care va include si reprezentanti ai societatii civile. Acest lucru inseamna mai multa transparenta si raspundere fata de intregul complet de deputati”, a scris Cenușa.

Mihaela Rotari 

Share