Un politolog a evidențiat 3 probleme structurale cu privire la incidentul cu polițistul care nu a vorbit în rusă

Un politolog a evidențiat 3 probleme structurale cu privire la incidentul cu polițistul care nu a vorbit în rusă

Incidentul cu polițistul care nu a vorbit în rusă a evidențiat cel puțin trei probleme structurale, care persistă chiar dacă unii încearcă să le mascheze sau să nu le observe. Aceasta a comunicat politologul Dionis Cenușă informează Oficial.

„Atat opinia publica cat si unele segmente din sectorul public sunt predispusi sa ignore legislatia in vigoare, care, volens nolens, dar ofera o platforma legala pentru protectia limbii ruse si practicarea acesteia in interactiunile dintre cetatean si stat. Daca exista o nemultumirea fata de statutul limbii ruse, atunci o dezbatere nationala pe acest subiect este vitala, cu o ulterioara actualizare a legislatiei. In orice situatie, reforma lingvistica trebuie sa protejeze diversitatea etnica a Moldovei, dar nu in favoarea pastrarii suprematiei limbii ruse in relatia dintre stat si cetatenii alolingvi. Oricum, pana cand va fi elaborata o lege noua, cea in vigoare trebuie aplicata fara abateri de catre lucratorii din sectorul public – politisti, judecatori, medici, APL-uri”, a mai adăugat politologul.

În același timp, el a comunicat și o altă problem. „In peste 25 de ani de independenta, spatiul de utilizare a limbii ruse s-a restrans din motive obiective si subiective. Pe de o parte, in mod obiectiv, este vizibila comprimarea minoritatilor vorbitoare de limba rusa (sub 20%) ca segment demografic din totalul populatiei. Iar, din rationamente subiective, ca urmare a multiplicarii contactelor sociale cu Romania si a internationalizarii relatiilor moldovenilor, limba romana si alte limbi devin mai utilizate si utile pentru moldoveni. Acest lucru trebuie recunoscut in primul rand de catre stat, dar si de catre minoritatile entice. Evident, atat unii cat si altii trebuie sa se ajusteze la noile realitati”, a subliniat Cenușă

Prin urmare, politologul s-a referit și la un alt factor. „Atitudinea fata de limba rusa este influentata puternic de perceptia fata de actiunile Rusiei in regiune. Cat timp politica externa a Rusiei va implica violenta, razboie, anexiuni teritoriale, este foarte probabil ca orice atribut al acesteia, inclusiv limba rusa, va produce iritade in tarile unde acesta este folosita, inclusiv in Moldova. Iar incidentele cu implicarea vorbitorilor de rusa vor fi interpretate fara a tine cont de prevederile legale sau politicile anti-discriminare, care in orice situatie sunt prioritare. Mai ales, daca Moldova intr-adevar vrea sa creeze un stat de drept”, a conchis el.

Mihaela Rotari

Share