Un lot de echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali – oferit de Guvernul României

Un lot de echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali – oferit de Guvernul României

Un lot de echipamente de protecție personală împotriva infecției de COVID-19 a fost acordat astăzi, de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), în baza contribuției financiare a Guvernului României, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (RoAid), către Rețeaua celor 47 de Cabinete de Sănătate a Reproducerii din Republica Moldova și a Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală(CSRGM) din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Lotul de echipamente va permite personalului medical din aceste instituții să continue acordarea populației serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă, în condiții de pandemie, fiind acoperit necesarul de aceste materiale de protecție pentru întreg anul 2021.

Lotul de echipament de protecție individuală, procurat în baza asistenței oferite de către Guvernul României, în valoare totală de 27.959 USD, include 192.143 de măști medicale de protecție tip II R de unică folosință, 6.000 de ecrane de protecție reutilizabile, precum și 129 mii de mănuși medicale de unică folosință. Cutiile cu echipamentele de protecție au fost deja livrate Institutului Mamei și Copilului, care va efectua distribuția acestora către Cabinetele de Sănătate a Reproducerii din toată țara.

În rețeaua națională de 47 de cabinete de sănătate a reproducerii activează circa 150 de cadre medicale calificate, care asigură servicii privind maternitatea fără risc, servicii de planificare a familiei și prevenirea cancerului de col uterin, servicii sigure și calitative de întrerupere a sarcinii și profilaxia  infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv a infecției HIV, servicii de diagnostic și tratament a infertilității, asistență supraviețuitorilor cazurilor de violență sexuală, etc.

Drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă reprezintă un domeniu prioritar al UNFPA, care este un partener strategic al Guvernului Republicii Moldova, oferind asistență pentru a asigura accesul universal la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv la planificarea familială.

Lotul de echipamente medicale pentru protecția personală a specialiștilor din rețeaua cabinetelor de sănătate a reproducerii a fost procurat de UNFPA din resursele oferite de RoAid și face parte din răspunsul Fondului ONU pentru Populație, parte a echipei ONU Moldova, la pandemia de COVID-19.

Mihaela Rotari

Share