Un institut diplomatic în subordinea MAEIE ar putea fi creat. Ministrul a oferit detalii

Un institut diplomatic în subordinea MAEIE ar putea fi creat. Ministrul a oferit detalii

La Chișinău, în următoarele 3 zile, are loc reuniunea Ambasadorilor R. Moldova acreditați peste hotarele țării, transmite Oficial.

Reuniunea a fost inaugurată de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, care a menționat că își dorește ca această reuniune a ambasadorilor să devină deja o tradiție.

„Lucrul diplomatic necesită o gestionare concentrată a sarcinilor asumate. Toate cer o implicare activă și dinamică din partea Dvs.. Aveți datoria de a acționa eficient și viguros pentru a contracara riscurile, provocările și amenințările regionale și internaționale și pentru a găsi soluții durabile prin profesionalism, iscusință diplomatică și adaptabilitate”, a spus Tudor Ulianovschi.

În declarația sa, ministrul s-a referit la mai multe subiecte ce țin de relațiile RM cu UE, ONU și NATO. Ministrul a accentuat că este nevoie ca diplomații să acorde o atenție deosebită în promovarea RM în aceste structuri, dar și le-a mulțumit pentru eforturile depuse la rezultatele deja obținute. „Atât aparatul central al MAEIE, cât și Ambasadele diplomatice au un rol important în comunicarea strategică. Solicit să se acorde atenție recomandărilor cu privire la metodele și mijloacele cu privire la protejarea spațiului informațional. Când vorbim de imaginea țării este percepția pozitivă a RM. Ambasadele trebuie să lucreze în vederea detașării imaginii RM drept al unui stat ex-sovietic cu o identitate în tranziție. De asemenea, consider că RM trebuie să aibă o misiune diplomatică pe fiecare continent. Deschiderea Ambasadelor în Argentina, Ghana și India ar constitui un prim pas spre diversificarea prezenței diplomatice”, a spus ministrul de Externe.

Totodată, el a vorbit și despre componenta economică: „Misiunile trebuie să fie comparate cu agentul de vânzări al produselor moldovenești pe piețele internaționale, să atragă fonduri pentru agricultură, arhitectură, infrastructură. Să identifice partenerii credibili pentru modernizarea țării”.

Și componenta protejării drepturilor cetățenilor moldoveni aflați peste hotare a fost pusă în discuție. „Trebuie să modernizăm și să informatizăm serviciul consular. Să extindem rețeaua de servicii consulare. Solicit în mod expres obligativitatea funcționării telefonului de urgență, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, pentru ca cetățenii noștri să poată suna oricând”, a declarat Tudor Ulianovschi.

De asemenea, el a cerut ca, după orice vizită a diplomaților cu oficialii din țările rezidente, să fie redactate notele informative și să fie fixate acțiunile concrete, indicând cât mai multe detalii executorii. „Urmează să se procedeze astfel și în urma vizitelor oficialilor de rang înalt la Chișinău. Va fi elaborat un sistem centralizat cu toate vizitele care au fost efectuate”.

Tudor Ulianovschi a propus și examinarea ideii creării unui institut diplomatic în subordinea MAEIE pentru susținerea tinerilor care vor să devină diplomați. „Institutul va fi un adevărat centru de analiză a politicii externe. Se vor face analize și prognoze de înaltă calitate și vor fi stabilite prognoze cu alte țări”, a mai spus Ministrul.

În încheiere, Tudor Ulianovschi a cerut Ambasadorilor să informeze mai detaliat despre activitatea Ambasadelor prin comunicate de presă. „Și vă îndemn pe parcursul acestor 3 zile să fim activi, direcți și constructivi în cimentarea unei strategii de comunicare pentru promovarea interesului național al RM peste hotare”, a mai punctat Tudor Ulianovschi.

Amintim că, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează, în perioada 9-11 iulie 2018, la Chișinău, Reuniunea Ambasadorilor Republicii Moldova.

Doina Secrieru 

Share